Home

Achtergrond

Heineken nog niet klaar met saneren

Heineken gaat de komende jaren op de centen letten om de recessie te lijf te gaan. De bierbrouwer kondigde woensdag een nieuw kostenbesparingsprogramma aan waarbij ook banen op de tocht staan. Waar en hoeveel banen er verdwijnen, is nog niet duidelijk.

"We sluiten niets uit, maar zullen dit eerst intern bekendmaken'', aldus topman Jean-François van Boxmeer vandaag in een toelichting op de jaarcijfers. Bij Heineken werken wereldwijd 56.208 mensen, van wie ruim tienduizend in Nederland.

De op twee na grootste brouwer ter wereld heeft net een ingrijpende reorganisatie achter de rug. Vijf brouwerijen gingen dicht en er verdwenen in totaal 12.000 banen. De reorganisatie leverde 469 miljoen euro op.

Hoe de doelstellingen van het nieuwe driejarige besparingsprogramma eruit zien, wilde Heineken niet bekendmaken. Wel sloot het concern in de eerste paar weken van dit jaar al vijf brouwerijen. Met bezuinigingen wil Heineken de schulden verminderen, die flink zijn opgelopen door de overname van Scottish en Newcastle (S&N) vorig jaar.

In tegenstelling tot het voorgaande programma, kijkt Heineken deze keer ook naar de kosten voor energie, water en marketing. "Cash is King in deze economische tijden'', aldus financieel topman René Hooft Graafland. Woensdag kondigde ook branchegenoot Carlsberg in de kosten te zullen snijden.

Hoewel bier volgens de brouwers relatief ongevoelig is voor een recessie, signaleert Heineken wel een verschuiving. Consumenten drinken minder bier in bars en restaurants en meer thuis. Het in veel Europese landen geldende rookverbod is hier ook debet aan. Bovendien kiezen consumenten vaker voor goedkopere merken.

Met name in de Verenigde Staten en West-Europa, waar Heineken het meeste bier verkoopt, liep de afzet aan het einde van 2008 snel terug. Van Boxmeer voorziet ook voor het begin van dit jaar nog geen verbeteringen.

De omzet groeide vorig jaar met ruim een kwart naar 14,3 miljard euro, vooral dankzij de overname van S&N. De operationele winst voor bijzondere uitgaven steeg met 11 procent tot 1,93 miljard euro. Onder de streep hield Heineken 1,01 miljard euro over, flink lager dan een jaar eerder door forse afschrijvingen. Heineken waagde zich niet aan een prognose voor dit jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.