Home

Achtergrond 182 x bekeken

Handel en teelt oneens over financiering project

Handel en teelt zijn het binnen het Productschap Tuinbouw (PT) niet eens geworden over de financiering van ketenprojecten.

Daardoor loopt een aantal projecten vertraging op. Die projecten komen mogelijk op losse schroeven te staan. Sinds november overleggen handel en teelt over de werking van een ketenfonds. Bij de sectorcommissie groente en fruit vandaag werd dat fonds wel ingesteld, maar over de financieringswijze bestaat geen overeenstemming. "Het is een lastig verhaal", zegt PT-secretaris Cees Kuijvenhoven.

Wordt er bij ketenprojecten door teelt en handel steeds dezelfde bijdrage geleverd, of wordt per project een andere verhouding gekozen? Ook over de definitie van ketenprojecten is er geen duidelijkheid. Door het uitblijven van overeenstemming over de financieringswijze is een aantal projecten opnieuw uitgesteld. Bijvoorbeeld de 3,5 miljoen euro kostende arbeidsmarktcampagne voor werken in de tuinbouw.

Tjibbe Joustra

PT-voorzitter Tjibbe Joustra zei bij de financiële discussie over financiering ook te kijken naar de noodzaak van dit project. "We leven in een andere economische tijd. We moeten kijken hoe zich dat verhoudt tot de campagne." Een ketenfonds is nodig om aan te sluiten bij de stijgende vraag naar financiering van dit soort projecten. Eerder werd al bekend dat teelt en handel niet voor een verhoging van de heffing zijn, maar voor een scherpere afweging van noodzaak van de plannen.

Kuijvenhoven: "Je kunt het geld maar één keer uitgeven, dus je moet prioriteiten stellen." Onduidelijk is wat dat betekent voor projecten als Frugicom. De subsidie voor verlenging van de standaardisering van berichten tussen handel en teelt werd gisteren opnieuw vooruit geschoven.

De commissie heeft vandaag wel het nieuwe heffingenstelsel goedgekeurd. De algemene heffing is bedoeld voor PT-kosten, terwijl de drie verschillende bijzondere heffingen (teelt, handel en uitgangsmateriaal) bedoeld zijn voor financiering van projecten.

Of registreer je om te kunnen reageren.