Home

Achtergrond 227 x bekeken

Grote energieverbruikers willen korting

Gemeenten en provincies moeten de noodlijdende industriële sector in hun regio de helpende hand bieden.

Als eigenaren van gas- en elektriciteitsnetwerken kunnen zij ervoor zorgen dat grote energieverbruikers een korting krijgen. Bedrijven die in nood verkeren krijgen dan weer wat lucht.

Dat stelt de belangenvereniging van zakelijke energie- en watergebruikers, VEMW, woensdag. De vereniging pleit voor een korting van 10 procent. Om dat te bereiken kunnen de gemeenten en provincies dit jaar afzien van de helft van de jaarlijkse dividenduitkering van de netwerkbedrijven. Als de regionale overheidinstanties akkoord gaan, kan dat de industrie op jaarbasis ongeveer 250 miljoen euro schelen.

Volgens de vereniging is de korting nodig omdat de industriële sector hard geraakt wordt door de economische crisis. "Er is vraaguitval, verliezen, massaontslag en de dreiging van bedrijfssluiting'', stelt directeur Hans Grünfeld van VEMW. Bij de vereniging zijn grote bedrijven aangesloten zoals Corus, DSM, Shell en Akzo Nobel.

Om de korting van 10 procent volledig te realiseren, zou ook het ministerie van Financiën als aandeelhouder van hoogspanningsnetwerk Tennet moeten afzien van de helft van de jaarlijkse dividenuitkering. VEMW heeft het verzoek dinsdag per brief opgestuurd naar de betreffende gemeenten, provincies en minister Wouter Bos van Financiën.

Milieudefensie vindt dat er sprake is van een "verkeerde oproep'' door VEMW. "Hierdoor valt elke prikkel voor energiebesparingen weg. De kosten van arbeid zouden moeten worden verlaagd in plaats van die van energie'', stelde campagneleider Willem Verhaak in een reactie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.