Home

Achtergrond

Gros van 'pardonners' heeft eigen onderdak

Ruim 80 procent van alle buitenlanders die door het generaal pardon in Nederland mogen blijven, heeft inmiddels een eigen dak boven het hoofd. Ruwweg vijfduizend vreemdelingen zoeken nog een woning.

Een deel van hen blijkt moeilijk te huisvesten. Onder de groep die nog een woning zoekt, bevinden zich veel alleenstaanden en ook mensen die extra hulp behoeven, waardoor ze bijvoorbeeld dicht bij een zorginstelling moeten wonen. Ook verblijft een deel van de overgebleven groep in regio's waar al veel asielzoekers een woning zoeken, bijvoorbeeld in de grote steden.

Dat blijkt uit woensdag gepresenteerde cijfers van een werkgroep die zich bezighoudt met de huisvesting van 'pardonners'. Voorzitter Ed Nijpels sprak van een "zeer groot succes''. "De zwartkijkers hebben ongelijk gekregen.''

Het kabinet heeft een pardonregeling ingesteld voor een groep buitenlanders die al jaren in Nederland woont. Naar schatting 27.500 vreemdelingen krijgen aan de hand van die regeling een verblijfsvergunning. Daarvan hebben er nu ongeveer 22.500 een eigen woning. Eind dit jaar moet iedereen een eigen onderkomen hebben.

Het is lastig gebleken om de groep goed te spreiden over het land. Dat komt vooral omdat veel mensen al lange tijd in Nederland woonden. Zij hadden zich veelal in de Randstad gevestigd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.