Home

Achtergrond

GroenLinks wil wettelijk recht op thuiswerk

Werknemers moeten het recht krijgen om maximaal één dag in de week thuis te werken, tenzij zwaarwegend belang van het bedrijf dit onmogelijk maakt.

Daartoe dienen Tweede Kamerleden Kees Vendrik en Ineke van Gent van GroenLinks een initiatiefwet in.

Vendrik zal dat maandag doen tijdens het Kamerdebat over de mobiliteitsaanpak met minister Camiel Eurlings van Verkeer. Oud-vakbondsvoorman Lodewijk de Waal adviseerde eind vorig jaar als voorzitter van een door Eurlings ingestelde werkgroep al dat de files door thuiswerken verminderd kan worden.

De files nemen naar verwachting met ongeveer een vijfde af als een derde van de werkenden één of meer dagen thuis gaat werken, blijkt volgens GroenLinks uit onderzoek. Dat zou het bedrijfsleven weer 500 tot 700 miljoen euro besparen. "Welkom in de tijden van recessie'', aldus Vendrik.

Hoewel telewerken werkgevers geld kan opleveren, stuiten volgens Van Gent nog veel werknemers op "een ouderwetse baas'' die bang is het personeel uit het oog te verliezen. Een wettelijk afdwingbaar recht moet deze werknemers een steuntje in de rug geven. Volgens haar is ook bewezen dat mensen productiever worden als ze het vertrouwen en de vrijheid krijgen om hun werk zoveel mogelijk zelf in te delen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.