Home

Achtergrond 213 x bekeken

GroenLinks: deze politieke commissie is fout spel

"De commissie die premier Jan Peter Balkenende wil instellen in de Irak-zaak, is een politieke vlucht naar voren van de premier en van het CDA.''

Dit zei fractievoorzitster Femke Halsema van GroenLinks woensdag tijdens het debat over de commissie die onderzoek moet doen naar de besluitvorming van het kabinet tot het geven van politieke steun aan de inval in Irak in 2003. Volgens Halsema is het een politieke commissie en dat is fout spel.

Zij noemde het minachting van het parlement en onaanvaardbaar dat het kabinet alle vragen die de Kamer stelt over die kwestie, in handen van de commissie wil leggen. ,,De premier van normen en waarden ontpopt zich als een man van duiken en dralen'', zei ze.

Halsema haalde verder hard uit naar het CDA, dat beweert dat het de oppositie niet om "waarheidsvinding'' is te doen. "Je moet maar durven'', zei Halsema. Volgens haar heeft het CDA Nederland niet alleen de Irak-oorlog ,,ingerommeld''. CDA-ministers achtten nu eens wel en dan weer niet de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak bewezen en kwamen met het ondeugdelijke argument dat er een VN-mandaat was voor de inval, betoogde zij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.