Home

Achtergrond 219 x bekeken

Graanvoorraad in EU groeit naar 60 miljoen ton

Als de in- en uitvoer van graan in het huidige tempo doorgaan, heeft de EU aan het eind van dit seizoen een vrije voorraad van 60 miljoen ton graan, met daarnaast nog 3,3 miljoen ton in interventie.

Daardoor groeien de vrije voorraden in de EU met ruim 12 miljoen ton vergeleken met het begin van dit graanseizoen, dat loopt van 1 juli 2008 tot en met 30 juni 2009.

Dat blijkt uit de nieuwe graanbalans die het Productschap Akkerbouw heeft opgesteld. Op 1 juli 2008 had de EU een vrije voorraad van 47,5 miljoen ton graan. De voorraad was kleiner dan gewoonlijk doordat de EU in seizoen 2007/2008 minder graan heeft geoogst dan in andere jaren.

In 2008/2009 heeft de EU ruim 310 miljoen ton graan geoogst. Het verbruik in de EU wordt geschat op 274 miljoen ton. De EU heeft tot 27 januari dit seizoen bijna 20 miljoen ton uitgevoerd, zegt een woordvoerder van het productschap. "Als de export in dit tempo doorgaat komt de export aan het eind van het seizoen op 32 miljoen ton. De totale import bedraagt dan bijna 12 miljoen ton."

Dit leidt er toe dat de EU aan het eind van dit seizoen 60 miljoen ton graan op vrije voorraad heeft (exclusief interventiegraan), zegt de woordvoerder. "Dat is ruim 12 miljoen ton meer dan aan het begin van dit seizoen. Maar dan moet de EU veel graan blijven exporteren. De totale voorraad op 30 juni dit jaar is goed voor een verbruik van ruim twaalf weken."

Er is dit seizoen dus meer dan genoeg graan in de EU, concludeert de woordvoerder. "Maar als de oogst dit jaar tegen valt kan dat zo weer veranderen."

Of registreer je om te kunnen reageren.