Home

Achtergrond

Graanexport EU 12 miljoen ton groter dan import

In de EU is van 1 juli 2008 tot en met eind vorige week voor 20,2 miljoen ton graan aan exportcertificaten aangevraagd.

De aanvragen voor invoer beslaan 8,4 miljoen ton. De EU is dit graanseizoen tot nu toe een netto-exporteur van 12,2 miljoen ton. De export ligt op een hoog niveau, zegt een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw. ”Dat gaat de goede kant op. Maar de graanbalans laat zien dat de voorraden groeien door de hoge productie.”

De tarweprijzen in de EU staan onder druk. Het adviesbureau International Grains Council (IGC) schrijft dat toe aan de stijging van de voorraden, vooral in de EU en de VS. ”De voorraad tarwe van de vijf grootste exporteurs ter wereld komt eind dit seizoen uit op 49 miljoen ton. Dat is bijna twee keer zo groot als aan het begin van dit seizoen”, schrijft de IGC in een rapport.

Daarnaast is meer tarwe geoogst dan verwacht. En het verbruik daalt als gevolg van de economische neergang.

Of registreer je om te kunnen reageren.