Home

Achtergrond 196 x bekeken

Gibo: veehouder verdient derde minder

In 2008 hebben melkveehouders gemiddeld ruim 11.000 euro minder verdiend dan in 2007. Over 2009 verdienen ze mogelijk tot 37.000 euro minder dan over 2008.

Dit raamt de Gibo Groep op basis van inschatting over de ontwikkeling van de kosten en de melkprijs. Uit berekeningen van het resultaat van een groep van 180 melkveehouders met gemiddeld 740.000 kilo melk per bedrijf komt naar voren dat het resultaat over 2008 met 2 cent per kilo melk is gedaald. Naar verwachting daalt het resultaat over 2009 met 5 cent per kilo melk verder.

De melkprijs zelf zal naar verwachting van Gibo met 6 cent per kilo dalen, maar boeren kunnen dit mogelijk deels goedmaken met een daling van de veevoerkosten. Dit beperkt de schade met een cent per liter. Over 2008 hebben melkveehouders gemiddeld een iets hogere melkprijs ontvangen dan in 2007, stelt Gibo. Deze prijs was 4 procent hoger, maar de kosten van voer, rente, pacht en energie stegen zo hard dat het bedrijfsresultaat desondanks met 15 procent daalde. De melkleverantie per bedrijf nam over het afgelopen jaar met 4,4 procent toe. Er werd minder quotum aangekocht dan in 2007.

De kosten voor veevoer stegen vorig jaar het hardst, met 20 procent. Op de tweede plaats kwamen de kosten voor rente en pacht. Die gingen met 15 procent omhoog, vooral doordat veel veehouders nieuwe investeringsverplichtingen aangingen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.