Home

Achtergrond 360 x bekeken 8 reacties

Gentech vraagt garen van actuele informatie

Minister Gerda Verburg (LNV) heeft haar huiswerk niet goed gedaan voor de debatten over biotech, vindt Janneke Tops. Tops wijst op mythes die er volgens haar zijn rond gentechvoedsel.

Met haar verzoek om de gentechdiscussie uit de taboesfeer te halen, heeft minister Verburg het biotechnologiedebat weer 'wakker gekust'. Maar welke taboes wil zij eigenlijk doorbreken? Of bedoelt de minister met taboes misschien het feit dat er diverse mythes rondom gentech zweven die al lang achterhaald zijn?

Hieronder een aantal van deze mythes met toelichting.
– Gentechconsumptie is onschadelijk voor de gezondheid. Minister Verburg aan het woord in de Eerste Kamer: '...een aantoonbaar geval van schade aan milieu of gezondheid als direct gevolg van genetisch gemodificeerde gewassen is mij niet bekend. Wij hebben daar zorgvuldig navraag naar gedaan'. De ambtenaren van de minister hebben hun huiswerk niet goed gedaan. Want even zoeken over de grens en je struikelt over de informatie die deze overtuiging van de minister logenstraft. Op de site bangmfood.org bijvoorbeeld.

– Gentech is de oplossing voor het wereldvoedselvraagstuk. De vierhonderd internationale wetenschappers van het IAASTD: de beloften die de gentechindustrie ons al twintig jaar voorhoudt, worden in de praktijk totaal niet waargemaakt.

– Co-existentie is te realiseren. Co-existentie is niet reëel. In landen als Canada, de VS en Mexico zijn hiervan bewijzen te vinden.

– Consumenten hoeven zich geen zorgen te maken. De recentelijk verschenen reportage The World according to Monsanto laat zien hoe de financiële belangen van Monsanto systematisch ellende veroorzaken.

Wat is wijsheid? Het lijkt erop dat het in Nederland, waar het gentechvoedsel betreft, nog niet doordringt dat er veel mythes rondom gentech de ronde doen, die een te positief beeld schetsen van deze technologie. Er kunnen alleen wijze besluiten met betrekking tot gentechvoedsel worden genomen als de beleidsmakers goed op de hoogte zijn van de meest recente informatie en van de mechanismen die toegepast worden door de gentechmultinationals.

Janneke Tops, namens het nieuwe Platform Zelfbeschikking Voeding en Gezondheid. Daarin participeert vereniging Ecolonie. Tops werkt in de biologische landbouw voor ecologisch centrum Ecolonie in het Franse Hennezel.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Rinie

  Gentech is prima, maar dan alleen in het laboratorium. Niet op het vrije veld. Niemand weet de gevolgen op de langere termijn. En de honger , zoals wordt beweerd wordt er echt niet mee opgelost. En er zijn al aardig wat gegevens op grond waarvan je kunt stellen: coexistentie van gentechgewassen met de door consumenten steeds meer gewaardeerde biologische teeltwijze is een illusie. gentech op het open veld moeten wij in Nederland niet willen.

 • no-profile-image

  Miep Bos, woordvoerster van De Gentechvrije Burger

  Een uitstekend stuk van Ir. Janneke Tops, zoals de Fransen zeggen :"Chappeau" !
  De website die zij noemt ken ik deze is voluit www.bangmfood.org en verwijst o.a. naar 90 links met uitsluitend kritische noten en onderzoeken m.b.t gentech.

 • no-profile-image

  Wieteke van Dort

  Wat een prima artikel van Janneke Tops. Waarom blijft onze regering toch zo dom?
  Wetenschappers over de hele wereld waarschuwentegen gentech. Er is al een ramp geschied met een genetisch gemanipuleerde bacterie in het geneesmiddel Tryptofaan: 37 doden en 1500 voorgoed spierzieken! Wat staat ons nog allemaal te wachten.
  Naar wie luisteren onze politici eigenlijk? Naar het grote geld?

 • no-profile-image

  Janneke Monshouwer

  Dank Janneke Tops voor het steengoede artikel. Ik kan er niet bij. Wetenschappers waarschuwen bij GMO's voor ziekte-verwekkende gevolgen voor mens, dier en milieu. GMO's zijn dus duidelijk geen oplossing voor voedselproblemen. Volksvertegenwoordigers horen toch belangen van burgers te vertegenwoordigen en niet belangen van multinationals? Zie ook de belangrijke info:
  www.biokennis.nl/NR/exeres/C53AF77C-89D1-4A0D-90C0-14A4C7EDEA55.htm

 • no-profile-image

  Frank

  Ja, de stuitende onkunde van beleidsbepalers is ongelooflijk. Een weldenkend mens weet dat alles met elkaar samenhangt. Alle processen in onze wereld grijpen in elkaar en verkeren in een voortdurend dynamisch evenwicht. Iedere ingreep leidt tot een verschuiving in dat evenwicht en dus tot niet te overziene reacties (vooral op langere termijn). Het is ongelooflijk dat er mensen zijn die geloven dat gentech voedsel geen enkel (negatief) effect heeft en louter positieve kanten kent. Dat is vooral wrang omdat het voorzorgsprincipe (we weten niet of het schaadt..dus moeten we het maar laten) hier zeker van toepassing is. En wie de docu over Monsanto heeft gezien begrijpt dat in dit debat alleen maar gaat om financiele belangen die in een politiek krachtenspel worden doorgedrukt terwijl de desastreuze effecten in India en Zuid-Amerika zich voor onze ogen afspelen.

 • no-profile-image

  Patrick

  Minister Verburg is even in het buitenland om bij te tanken. Hopelijk komt ze terug met veel Wisdom. Al die mooie woorden van haar is allemaal window dressing. Net doen of je leiding geeft, of kunt geven, maar verkeerde keuzes maken rij op rij. Allemaal schone schijn, ze weet het zelf ook wel. Minister Verburg laat die schone schijn vallen, evenzo voor al die andere schijn leiders in Nederland en de Wereld, en die laffe bankiers. Ze hebben geen idee wat ze aan de huidig problemen moeten doen, ze doen net of ze er verstand van hebben. Die bankiers roepen maar wat, maar huilen van onmacht in hun hart, en terecht. Laat ze maar voelen tot hun laatste adem wat het is om samenlevingen te vernietigen en te belazeren.
  Ze doen maar wat en zeggen maar wat, maar ze hebbn geen idee, hoe, wat of waarom. Als je gentech toe staat bouw gelijk 10 ziekenhuizen erbij kijk samen met je adviseurs en schijn leiders naar alle kinderen en zeg, sorry ik wist het wel, maar ik heb niets gedaan.

 • no-profile-image

  Robert A. Verlinden

  Nieuwe bezems vegen schoon. Heerlijk om weer eens een ander geluid te horen. De naam: ‘Platform Zelfbeschikking Voeding en Gezondheid’ geeft haarscherp artikel 8, 1st protocol van het EVRM aan: ‘recht op de integriteit van het lichaam’. Hier gaat het om, net als artikel 1, 1ste protocol EVRM ‘recht op ongestoord genot van eigendom’. GMO’s kunnen bescherming van deze twee grondrechten niet bieden. Onbegrijpelijk dat deze twee wetsartikelen tot op heden niet door Greenpeace of andere ngo’s als argument of beroepsgrond naar voren zijn gebracht. Daarnaast ontneemt GMO’s ons de kennis van onze oma’s en opa’s over voeding en landbouw. Alle kennis van GMO plantjes komen in handen van de wetenschappers van multinationals waar de Europese Royals grootaandeelhouders zijn. Deze bundeling (fasces) van kennis zal op een gegeven moment alle mensen onderwerpen (fascio) Kort gezegd, GMO is niets anders dan een nieuwe vorm van fascisme, de ergste in zijn soort. Robert A. Verlinden.
  Stichting Ter Voorkoming Misbruik Genetische Manipulatie (VoMiGEN) Kandidaat nummer 7 van de toenmalige www.lijst14.nl een zogeheten blancolijst.
  Ziet het artikel in het AD van 21 januari 2009. http://www.ad.nl/rotterdam/stad/2935743/Lijst_14_eist_geld_terug_na_mislukte_verkiezing.html

 • no-profile-image

  Henkjan de Blaauw

  Gelukkig weer iemand die de kat de bel aanbindt. Waar zijn de partijen als Groen LInks, de SP en de PvdA die van nature op de bres zouden moeten staan voor de werkelijke belangen van de consument en niet voor de handelsbelangen? Janneke Tops haar artikel heb ik uitgebreid gelezen op www.eigentijdsmagazine.nl Zeer de moeite waard.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.