Home

Achtergrond 10 reacties

Gentech is paard van Troje binnenhalen

Een open en eerlijke discussie over de ethische aspecten en de risico’s van genetische manipulatie wordt onmogelijk gemaakt, stellen Natasja Oerlemans, landbouwadviseur voor de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren, en Niko Koffeman, senator voor de PvdD.

Verburg wil genetische modificatie uit de taboesfeer halen. Wat zij eigenlijk bedoelt is dat het verzet van verontruste burgers tegen de teelt van gentech gewassen maar eens afgelopen moet zijn.

Achter de schermen is de keuze voor gentech al lang gemaakt. Economische belangen tellen in de landbouw blijkbaar zwaarder dan het voorzorgsprincipe en ethische afwegingen. De sector wordt verblind door het perspectief van goedkoper voer en ziektevrije aardappelen. Terwijl er al levensgrote risico’s opdoemen.

Uit Engels onderzoek blijkt dat gentech- koolzaad schadelijke effecten heeft op de natuur. Oostenrijkse onderzoekers toonden aan dat muizen ziek worden van gemanipuleerd voedsel. In de besluitvorming van het ministerie van LNV wordt desondanks nog steeds blind gevaren op de gentechbeoordeling door de EFSA. Lange termijneffecten op het ecosysteem zijn echter niet meegenomen in die beoordeling. Ook zijn de risicobeoordelingen vooral gebaseerd op de gegevens van de gentechbedrijven zelf.

Bovendien wordt nauwelijks gekeken naar de machtspositie van multinationals als Monsanto. Het kwekersrecht is ten dode opgeschreven. Boeren in Canada waarvan velden met traditionele gewassen besmet zijn met gentech worden zelfs aangeklaagd omdat zij niet hebben betaald voor het gentechpatent. In Duitsland besliste de rechter dat bijenhouders moeten wijken omdat de honing besmet kan raken met pollen van gentech-maïs. Het toestaan van gengewassen betekent het einde voor de biologische landbouw in Nederland.

De taboesfeer rond biotechnologie blijft bestaan zolang de minister de positieve kanten van gentech uitvergroot en de bezwaren afdoet als emotie. Dat we met gentech een paard van Troje binnenhalen, lijkt de sector nauwelijks te deren. Agrariërs zouden juist volop moeten inzetten op continuïteit en het voorzorgsprincipe. Wanneer de genetische geest uit de fles is en de grenzen van de natuur geforceerd zijn, is er geen weg terug.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  heleen

  ik ben heel blij, dat kopstukken hier nou eens bovenop gaan zitten, het kan leven reddend zijn, bijen en vlinders, gevoelige planten en dieren leggen al het loodje, wat doen we het leven aan!
  a,u.b. save this planet! gebruik je gezond verstand en medegevoel voor al wat leeft.

 • no-profile-image

  Miep Bos

  Helemaal met Natasja en Niko eens.
  Nuchtere feiten vind je op www.gentechvrij.nl

 • no-profile-image

  T. Dalhuisen

  Nu wordt geprobeerd genetisch gemanipuleerde producten 'salonfähig' te maken. De zogenaamde Round Table on Responsible Soy stemt in mei over criteria voor 'verantwoorde' soja. Daarin wordt geen onderscheid gemaakt tussen wel of geen GM soja, terwijl GM Roundup Ready soja van Monsanto enorme schade toebrengt aan mens en milieu. De meeste maatschappelijke organisaties zijn hier fel tegen, maar helaas zijn er 2 die legitimiteit geven aan 'verantwoorde' GM gifsoja. Dat zijn het Wereld Natuur Fonds (dat officieel blijft zeggen dat het tegen GM producten is) en Solidaridad. Hiertegen is een protestactie opgestart, zie actie op www.gifsoja.nl

 • no-profile-image

  Boer

  We hebben die GM troep hier en het is inmiddels bewezen dat de enigen die er beter van worden de multinationals zijn. Mensen, begin er niet aan. agd moet eens presies uitzoeken hoe het spelletje gespeeld wordt. Helemaal tot de Monsanto politie aan toe. De multinationals zijn bezig met een monopoly op voedsel!

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Deze hele kermis draait om een goedkoop voedselpakket. Politici zitten dermate gevangen in het economisch web dat een open mind niet meer mogelijk is. Alle besluitvorming is gebaseerd op economische gronden, waarbij een lange termijnvisie ten aanzien van voedselveiligheid en duurzaamheid ontbreekt. Men vaart blind op (aangestuurde en subjectieve) wetenschappelijke rapporten, zodat rugdekking verzekert is. Allemaal korte termijn politiek puur en alleen vanwege economische belangen. By the way, het zou Koffeman sieren eerst voor eigen deur te vegen alvorens over ethische aspecten te spreken. In zijn eigen (klamboe)handel is het gebruik van gifstoffen en de inzet van proefdieren hem niet vreemd. Ik heb dit reeds eerder vermeldt, Koffeman heeft de campagne van Thieme gesponsord, en heeft nu een eigen "wetenschappelijk bureau". Lekker makkelijk, hij doet precies hetzelfde als die makkers in de gentech, nl wetenschappelijke onderbouwingen leveren ter ondersteuning van de 'politieke visie" van de PvdD. Hypocriet manneke die Koffeman.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  De feiten zijn dat Koffeman voorzitter is van dit "wetenschappelijk bureau" waarvan Pierson de oprichter was. Dit bureau doet niet meer en niet minder dan verzamelen van wetenschappelijke artikelen (wat in hun straatje past) en hier een eigen eindconclusie aan verbind.
  En mijn opmerking over Pierson; ik schaam me er helemaal niet voor dat ik dit aan de kaak stel, omdat deze club het gebruik van proefdieren snoeihard veroordeelde, terwijl Pierson als campagnesponsor hier (indirect) zijn boterham aan te danken heeft. En de opmerking dat hij hier veel levens mee gered heeft is van dezelfde strekking als dat ik stel dat door de reguliere landbouw veel hongersnood voorkomen wordt. Jammer genoeg wend de PvdD dan het hoofd af.
  Dit zijn jammer genoeg de feiten

 • no-profile-image

  Janneke Tops

  Natasja Oerlemans en Niko Koffeman hebben het helemaal bij het rechte eind wanneer ze het hebben over het Paard van Troje. Een juiste analyse van de huidige situatie. In het artikel The New Weapons Of Genetic Engeneering van januari jl op de site van GRAIN kun je lezen wat de gentechindustrie nu weer voor ons in petto heeft: kunstmatige minichromosomen en getransformeerde organellen: Het Paard van Troje opent zich! Mensen, informeer je goed over deze ontwikkeling, en onderneem actie, voordat er geen weg meer terug is! Uit Europees onderzoek (de Eurobarometer) blijkt dat, hoe meer mensen van gentechvoedsel weten, des te groter hun weerstand ertegen wordt. Een oordeel gebaseerd op feitenkennis dus, en dat is nodig.

 • no-profile-image

  Daan

  'Melkveehouder' verwart Niko Koffeman met Nicolaas Pierson. Dat is degene die de 'klamboehandel' had (lees: veel kinderen in de Derde Wereld heeft beschermd tegen malaria) en de campagne van de PvdD heeft gesponsord. De goede man is helaas niet meer onder ons en 'melkveehouder' moet zich schamen dat hij/zij zich zo negatief uitlaat over zowel Pierson en Koffeman. Het wetenschappelijk bureau van de PvdD is vernoemd naar Pierson. Graag feiten ipv stemmingmakerij, melkveehouder!

 • no-profile-image

  Patrick

  Vroeger op de lager school in de history lessen werd my onderwezen over het verleden. Verhalen van Eeuwen terug maar 1 ding herinner ik me nog toen de onderwijzer vertelde over de laatste wereld oorlog en dat er zoveel slachtoffers waren gevallen, en vele mensen werden vermoord. Oorlog noemde men dat, ik snapte het niet en dacht waarom gaan mensen niet stiekem stil op de grond liggen en net doen of ze dood zijn en als het over is weer opsraan. Of ik dacht stiekem in een boom verschuilen dat niemand je ziet en niemand je kan doodschieten.
  De wereld was toen nog kleiner in mijn beleving. Wel is duidelijk dat de facisten van toen weer regeren en in de industrie zitten. Dit keer gaat het niet om landen of culturen of afkomst, nu staan de nieuwe generaties op het spel, van onschuldige kinderen. Het leven wordt verkocht voor euros door politieke leiders en industrie.
  Hoe ziek kan je zijn als je dat op het spel zet, hoe stom kan je zijn kinderen te vernietigen. Die mensen zijn er, kijk maar om je heen, in politiek, je buren of organisaties. Allemaal bereid te kiezen voor de makkelijkste weg voor een euro extra. Allemaal en alle namen zijn genoteerd in de huidige history boeken die kinderen over 100 jaar gaan lezen als de grootste verraders in evolutie. It is not allowed.
  Troy -- Troy: Josh Groban - Remember me -- http://www.youtube.com/watch?v=19eYOwEA33Y

 • no-profile-image

  Robert A. Verlinden

  Gentech is paard van Troje binnenhalen (Agd 16/2/09)
  Citaat: ‘Een open en eerlijke discussie over de ethische aspecten en de risico’s van genetische manipulatie wordt onmogelijk gemaakt, stellen Natasja Oerlemans, landbouwadviseur voor de Tweede Kamerfractie van de Partij voor de Dieren, en Niko Koffeman, senator voor de PvdD’.
  ‘Achter de schermen is de keuze voor gentech al lang gemaakt’. Hiermee geeft ook de Partij voor de Dieren aan dat het bangeriken zijn en boven de essentie van de oorzaak van de problemen blijven dansen. “Achter de schermen” is niemand anders dan het paard van Troje zelf, namelijk de onzichtbare politieke machten van deze wereld de illuminaties waar het politieke instituut het koningshuis Oranje in Europa een speciale functie vervult. Vandaag werd in Berlijn bekend gemaakt dat Frankrijk de verantwoordelijkheid van de Jodenvervolging in Frankrijk erkent. Citaat: Paris: Der Franzosische Staatsrat hat am Montag erstmals die Verantwortung des Staates für die Judenverfolgung wahrend des Zweiten Weltkrieges anerkannt. (JungeWelt/Seite 2. Nr.40/17/2/09)

  De meest prangend vraag als we over het paard van Troje spreken is dan ook hoe was het mogelijk dat bij het eerste EU verdrag in 1957 door Frankrijk en alle overige vier landen getolereerd is dat Nederland als enig lidstaat geen trias politica kent en als enig lidstaat is getolereerd dat het staatshoofd ook voorzitter van de Raad van State kan zijn, het hoogste rechtshof in Nederland? Dit is in strijd met alles wat met democratie te maken heeft. Wordt a.u.b. wakker! M.a.w. niet gentech moet uit de taboesfeer maar een discussie over het koningshuis is het meest prangende onderwerp voor mensen die het ideaal van de vrije mens in hun vaandel hebben staan. Zie bijgaand mijn brief aan die Tageszeitung van 16 febrauri 2009 ‘Paris muss Genmais Verbot verteidigen’. Uw dienaar om het algemeen belang te dienen*.

  Robert A. Verlinden
  Revolutionaire Partij Nederland
  De enige partij die slechts een omwenteling wil van debat en dialoog.

  *Ter ere van oud verzetsrijders liefde voor de aarde en de wereld is er een platform van dienaars in worden om het algemeen belang te dienen, zonder aan eigen dossiers prioriteit te geven.

  Ps. Niet alleen ‘Een open en eerlijke discussie over de ethische aspecten en de risico’s van genetische manipulatie wordt onmogelijk gemaakt’. Koningin en regering hebben zelfs de verkiezingen van 22 november 2006 gestolen. Zie het onthullende artikel in het Algemeen Dagblad van 21 juni 2009. http://www.ad.nl/rotterdam/stad/2935743/Lijst_14_eist_geld_terug_na_mislukte_verkiezing.html

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.