Home

Achtergrond 179 x bekeken

Geen volledige veiligheid door biometrische techniek

Een irisscan is niet voor 100 procent betrouwbaar. Net als het nieuwe betalingssysteem waarmee Albert Heijn vorig jaar in Breukelen heeft proefgedraaid.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg. Onderzoeker Annemarie Sprokkereef stelt vast dat de controle via een scan van een vinger in één op de vijf gevallen faalt. Dat geldt ook voor de handafdruk die toegang geeft tot een school of een zwembad.
Bij Albert Heijn konden de klanten betalen met een vingerdruk. In de supermarkt waren zij geregistreerd voor de test. Twee weken na het begin van de proef was het systeem al gekraakt.

Van de biometrische vormen van beveiliging voldoet de irisscan met 4 procent kans op een fout nog het best, aldus de Tilburgers. De onderzoekers stellen wel dat deze toepassingen de veiligheid wel vergroten. Voor optimale betrouwbaarheid vinden ze het echter gewenst dat er naast een irisscan of andere techniek een tweede systeem wordt gebruikt, bijvoorbeeld een pincode of spraakherkenning.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.