Home

Achtergrond

Geen nieuwe topvrouwen in 2008

Het aantal vrouwelijke bestuurders bij Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen is in 2008 constant gebleven op zes.

Dit bleek vandaag uit de Female Board Index 2008 van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

De zes vrouwen zijn samen goed voor 2 procent van de bestuurderspopulatie van beursgenoteerde bedrijven. Slechts zes van de 113 onderzochte bedrijven hadden in 2008 een vrouwelijke bestuurder.

Het aantal vrouwelijke commissarissen nam in 2008 met vier toe tot 41. Ongeveer 7,7 procent van de commissarissen is nu vrouw, tegen 6,8 procent in 2008. Van de onderzochte bedrijven hadden 31 minstens één vrouw als commissaris.

Supermarktconcern Ahold presteert het beste als het gaat om de vrouwelijke vertegenwoordiging. Onder de elf commissarissen en bestuurders, zijn vier vrouwen. Elektronicaconcern Philips en beursbedrijf Euronext presteren het slechtst. Beide bedrijven tellen 15 bestuurders en commissarissen, maar hieronder zijn geen vrouwen.

Het afgelopen jaar halveerde het aantal vrouwelijke bestuursvoorzitters, door het platform Talent Naar de Top SHEO's gedoopt, naar de Engelstalige afkorting CEO voor Chief Executive Officer. Anka Reijnen van vastgoedfonds Nieuwe Steen deed een stapje terug en werd de financiële topvrouw van het bedrijf. Hierdoor is Nancy McKinstry van Wolters Kluwer nu de enige SHEO.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.