Home

Achtergrond 9 reacties

'Geen eetbare gewassen gebruiken voor biobrandstoffen'

Worldconnectors, een denktank van prominente Nederlanders, roept op geen eetbare gewassen te gebruiken voor de vervaardiging van biobrandstoffen. Tevens moet meer geld worden vrijgemaakt voor duurzame energie.

"We mogen het voedsel van de armen niet gebruiken voor de auto’s van de rijken", vat ex-CDA senator en boerenzoon Jos van Gennip het argument samen. Volgens Van Gennip is het advies gebaseerd op een serie gesprekken met experts van Wageningen Universiteit, Pune University (India) en het Copernicus Instituut.

Andere 'Worldconnectors' zijn onder meer oud-premier Ruud Lubbers, oud-Unilever topman Hans Eenhoorn en Johan van de Gronden, directeur van het Wereld Natuur Fonds.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Rijkdom en welvaard in de westerse wereld is gebaseerd op armoede in de derde wereld zodat de westerse wereld alles wat niet goed genoeg of over is (als er wat over is en waneer er wat over is) met exportsubsidie daar kan dumpen.Goed voorbeeld was een VPRO programma dat liet zien hoe containers vol met varkenspootjes uit nederland in Kameroen de hele varkenshouderij en de infrastructuur er om heen van de kaart hebben geveegd.Als die slachterij volgende week in china meer voor die pootjes kan krijgen kunnen ze in Kameroen of meer betalen of op een houtje bijten.Met al dat soort hulp is het geen wonder dat daar in Afrika altijd honger is.Zimbabwe is een ander verhaal.

 • no-profile-image

  landb

  dan ook onmiddellijk stoppen met wapens leveren aan arme landen!!!

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Nou, met nieuwe natuur, daar heb je wat aan met een lege maag !!! En die zogenaamde natuur, kost alleen maar geld. De natuur betaald geen heffingen of belasting.

 • no-profile-image

  Zandboer

  Maar gelukkig is het wel verstandig dat de overheid extra geldt beschikbaar stelt voor natuur, akkers inzaaien met bloemetjes, paar 1000 ha omvormen van akkerbouw naar natuur. Beetje verwarrend, dat wel.

 • no-profile-image

  Jac

  och och wat weer een politiek correct gelul van deze denktank.
  Zo lang de mensen hier in europa niet willen betalen voor het voedsel dat ze eten maar er wel voor willen betalen als het in de auto gaat, wat dan nog?
  Wat voedsel voor de armen betreft dit is links gelul zonder na te denken. Belangrijkste probleem is daar politiek, zie de graanschuur van afrika die door een bejaarde man is omgetoverd tot een lege vervallen schuur met lijken en wapens. Oh ja deze week is in deze schuur zijn verjaardagsfeestje met alles er op en eraan..........

 • no-profile-image

  gert

  rijke prominente nederlanders kunnen gemakkelijk praten over de portemonnaie van hardwerkende nederlandse boeren,de dictators van arme landen geven het geld liever uit aan wapens,moeten daar nederlandse boeren van wakker liggen,die zgn.prominenten leggen graag de verantwoordelijkheid op het bordje van de boer

 • no-profile-image

  Tarweboer

  Onzin, wij moeten ook ons gezin onderhouden. Als boeren geld verdienen aan hun gewassen, kunnen ze ook weer investeren. Boeren in Europa arm proberen te houden, is ook niet goed voor de economie

 • no-profile-image

  gert

  wat verstaan ze onder het voedsel van de armen ?

 • no-profile-image

  Robin Wood

  Dat is dus weer zón "streepjespakken "advies. Zón advies waarmee men zichzelf de bestaande structuren in stand wil houden. Men heeft nog steeds niets geleerd. De wereld zal in rap tempo veranderen, alleen de "streepjespakken"willen geen verandering. Er is voedsel genoeg. Alleen in Nederland al , wordt 50% van het geproduceerde voedsel weggegooid.
  Slechts 2% van het mondiale "arable" land areaal wordt gebruikt voor agro-brandstoffen. Wij, Europa en de USA hebben het onmogelijk gemaakt , voor de boeren in 3e wereldlanden om enigszins winstgevend voedsel te produceren.
  Wij hebben zwaar gesubsidieerde voedsel overschotten op wereld markten gedumpt. Het resultaat is armoede in 3e wereldlanden

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.