Home

Achtergrond 184 x bekeken

Geen duidelijkheid over prijs JSF

Nederlandse Kamerleden hebben gisteren tijdens een bezoek aan de Amerikaanse vliegtuigfabriek Lockheed Martin geen duidelijkheid gekregen over de aanschafprijs van het gevechtstoestel JSF, dat de F-16 kan opvolgen bij de Nederlandse krijgsmacht.

De oppositiepartijen PVV, SP en GroenLinks voelen er niet voor om volgend jaar al een knoop door te hakken over de opvolging van de F-16, zoals het kabinet wil. De regeringspartijen CDA en ChristenUnie verwachten daarentegen dat volgend jaar wel voldoende informatie beschikbaar kan zijn voor een afgewogen besluit over de grootste wapenaankoop uit de Nederlandse geschiedenis.

Een alternatief voor de JSF zou kunnen zijn een toestel van de Zweedse vliegtuigfabriek Saab, die aanbood de 85 benodigde vliegtuigen te leveren tegen de vaste prijs van 4,8 miljard euro. Voor CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops is het de vraag of de Zweden die belofte kunnen nakomen. Hij mist daarbij garanties, terwijl ook zijn collega Joël Voordewind van de ChristenUnie twijfels heeft over de zekerheid die de Zweden bieden.

Knops en Voordewind voelen ervoor om de handen ineen te slaan met zeven andere landen die overwegen de JSF te kopen. Zo'n consortium zou een scherpe prijs kunnen afdwingen. Zo kan toegewerkt worden naar de aankoop van meer dan 300 toestellen in een periode van vijf jaar, waarbij het voor ons land gaat om de eerste 35 toestellen. Volgend jaar kan dan blijken hoeveel dit de Nederlandse overheid gaat kosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.