Home

Achtergrond 1 reactie

Gebrek aan wederzijdse kennis over proefdieren

Het publiek weet niet genoeg over dierproeven en de professionals weten niet wat het publiek er nu precies van denkt.

Dat is volgens hoogleraar Proefdierkunde Frauke Ohl de belangrijkste uitkomst van een internationaal symposium over testen op dieren waarvan zaterdag de laatste dag was.

Vrijdag zaten de 'experts' zoals onderzoekers, dierenbeschermers en regelgevers om tafel. Zaterdag mochten 'gewone mensen' meepraten. "Als je de mensen vraagt of ze weten dat voor elke proef getoetst wordt of dat ethisch verantwoord is, zegt 80 procent dat niet te weten'', aldus Ohl. Ook dat dierproeven alleen worden uigevoerd als er geen enkel alternatief is, is volgens de hoogleraar "breed onbekend''.

Anderzijds horen de experts ook te weinig hoe de doorsnee-mens over proeven denkt. "Je hoort alleen de zeer actieve tegenstanders. Maar wat denkt de gemiddelde burger er nu over.'' Zo zeggen mensen vaak dat ze dierproeven 'onder voorwaarden' wel vinden kunnen. "Maar wat zijn voor hen precies die voorwaarden.''

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alex

    Rare conclusie. M.i. niet volledig. Er waren tijdens de publieksdag diverse presentaties waarin aangegeven werd dat dieren geen goed model waren. Ook diverse wetenschappers gesproken. Meesten niet eens bekend met dat er wetenschappers zijn die zeggen dat er per direct gestopt moet worden met dierproeven. Dus ik zou ook willen concluderen dat de kennis van deze wetenschappers van dat er ook wetenschappers tegen dierproeven zijn niet aanwezig is en dat deze er niet mee bekend zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.