Home

Achtergrond 441 x bekeken

Geboortegolf op melkgeitenbedrijf

Er heerst topdrukte bij het melkgeitenbedrijf van Wouter en Erna Bunt in het Gelderse Slijk-Ewijk.

Ze proberen een geboortegolf van zo’n 1.100 jonge geitjes en bokjes in goede banen te leiden. De diertjes moeten via een kunstspeen worden geleerd zelfstandig te drinken. Als ze hebben gedronken krijgen ze een krijtstreep over de rug. Bunt heeft zo’n 1.200 melkgeiten waarvan er 700 moeten lammeren. 500 worden doorgemolken. De vraag naar geitenmelk neemt volgens Wouter Bunt vooral in Scandinavië en Oost-Europa toe. Foto VidiPhoto

Boer Schuurman levert een vracht hooi af bij paardenhandel De Lindehoeve in Emst. Als geitenhouder heeft hij regelmatig hooi over, die hij aan de paardenhandelaar verkoopt. "De opbrengst voor de balen is verschil­lend. Het herfstvoer brengt minder op, omdat de kwaliteit slechter is", vertelt Schuurman. De paardenhandelaar kan ongeveer drie keer in het jaar rekenen op een vracht van 100 balen. Naast de levering van Schuurman, koopt De Lindehoeve hooi van verschillende boeren uit de omgeving. Foto Ruben Meijerink

Een grote machine schilt jaarrond bij aspergebedrijf De Weert en Ooms in het Brabantse Ossendrecht. Op dit moment zijn ze bezig met asperges uit Zuid-Amerika. "We schillen voor verschillende han­delaren, een klein deel zetten we zelf af", legt Corné Ooms uit. "In de zomer teel ik zelf 2 hectare, De Weert 3 hectare. Daarnaast schillen we ook in die periode voor andere telers en handelaren." Foto Anton Dingemanse

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.