Home

Achtergrond 36 reacties

FrieslandCampina verlaagt voorschotprijs opnieuw

De voorschotprijs (garantieprijs) van FrieslandCampina voor de maand februari daalt met € 1,25 naar netto € 26,69 per honderd kilo.

Dit is de prijs exclusief btw en minus PZ-heffing, bij een quotum van 550.000 kilo. De onderneming schrijft de prijsdaling toe aan de lagere prijzen die andere zuivelondernemingen in Duitsland, Denemarken, Nederland en België betalen voor boerderijmelk. Feitelijk komt het erop neer dat de marktsituatie verder is verslechterd.

De garantieprijs van FrieslandCampina bedraagt € 27,50 per honderd kilo, maar van deze prijs moeten nog diverse inhoudingen worden afgetrokken om tot de netto-prijs te komen. De garantieprijs is onafhankelijk van het resultaat van de onderneming FrieslandCampina.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Pieter

  en de melkprijs zal nog veel harder zakken!!

 • no-profile-image

  Gurbe

  Renske eerst eens terug naar de schoolbanken en dan eens even uitleggen hoe het precies allemaal moet.
  Volgens mij weet jij welke weg we moeten bewandelen naar een hogere melkprijs
  Wacht in spanning af

 • no-profile-image

  Marcel

  Hoe zijn momenteel de rendementen op zelfzuivelbedrijven?
  Dan heb je in ieder geval meer zelf in de hand. En kun je zelf bepalen wat voor producten je produceerd en in geval van langer houdbare producten kun je evt. prijsdalen overbruggen door dan tijdelijk minder te verkopen maar op te slaan.

 • no-profile-image

  Boerin

  Sjorske het is alleen zo jammer, als je hier in Nederland een paar goede jaren hebt komt de belasting om dit af te romen. Je kunt je maar moeilijk voorbereiden op slechtere tijden.

 • no-profile-image

  Jan

  Voelt SJORSKE zich soms aangesproken. Nou sjorske dan is er nog een kansje dat het goed komt. En Siem Jan niet te veel namekkeren, want die zat er met zijn melkprijs voorspellingen totaal naast. Misschien kun jij ons uitleggen hoe dat mogelelijl is??? Want de LTO heeft toch altijd gelijk???_________________
  @ Grubbe één ding is mij wel duidelijk; ondanks (of waarschijnlijk dankzij) dat jij naar (LTO)school bent geweest weet jij niets zinnigs te melden. Jij wacht wel af tot Siem Jan weer onzin begint uit te kramen. Heb je weer wat om veder te vertellen. Waneer ga he die grijze cellen van jou eens zelf gebruiken?? Als je niet oppast dan verschrompelen ze.

 • no-profile-image

  boer die

  He graag werkende boer, je leest niet goed. Ik zeg niet dat je je leven lang moet reserveren, maar denk niet dat de bomen tot in de hemel groeien als de melkprijs een jaar goed is. Gebruik je verstand en investeer met beleid, zodat je ook in mindere tijden niet in de stress schiet en jan en alleman de schuld geeft dat de melkprijs laag is.

 • no-profile-image

  r.v.

  wel heel raar. net gelezen op agd dan de eu de handelssubsidie stop willen zetten om de afrikaantjes een eerlijke kans te geven.

  en dan zie je dit. het gaat steeds maar slechter met de marktprijzen in europa, en daar word geen cent extra in gepomp....

 • no-profile-image

  Esther

  Mijn ervaring is dat bij Campina in iedere vergadering de aanwezige ondernemers 'ja en amen' knikken als hen uitgelegd wordt hoe e.e.a. tot stand komt. Er zijn nog enkele vrouwen die proberen de kastanjes uit het vuur te halen. Maar meer verwacht ik er niet meer van. De cooperatie heeft bereikt wat ze wilde: het buiten spel zetten van haar eigenaren. En die zaten erbij en keken ernaar. Een gebundeld protest durven ze schijnbaar niet eens meer aan. Ik schaam me bijna voor de houding van onze mannen, de melkveehouders!!!!

 • no-profile-image

  Grensboerke

  Ieder lid van FrieslandCampina die het afgelopen jaar zijn mond niet heeft opengedaan, moet die nu ook maar dicht houden. Dat dit zou gaan gebeuren is al lang duidelijk. Al jaren verschuilt Campina zich achter zeer vreemde argumenten om hun te lage melkprijs maar te verdedigen. En Friesland Foods is al lang blij dat ze niet meer in de buurt van Campina hoeven uit te betalen, nu bepalen ze samen dat ze minder betalen.
  De fusie had er door de leden nooit mogen komen.
  Ook in de vleesverwerkende industrie gaan nu langzaamaan de lichtjes branden. Na het artikel over Vion/Moksel beseft ieder weldenkend mens dat het deze organisaties om marktmacht te doen is en dat er geen enkel streven meer is om meer uit te betalen dan een ander. Dit was toch ooit de cooperatieve gedachte, maar die is bij deze beide bedrijven totaal verdwenen.
  Slaapt en droomt allen fijn verder.

 • no-profile-image

  bert

  Ach, een ieder krijgt wat hij/zij verdient, wij krijgen nog iets minder en anderen die het niet verdienen iets meer. Dat heet economie.

 • no-profile-image

  kees

  laat kees kist maar eens bij mij langs komen, is vast zo natuurvriendje die niks van de veehouderij af weet, en gelijk zijn muil open doet zonder verstand van zaken,bah wat baal ik van zulke mensen,die verpesten het goed voor ons boeren, maar ik weet wel raad met zulke lui,, kom je eens langs keesie?

 • no-profile-image

  Esther

  Beste melkveehouders, wat wordt er toch enorm geklaagd op de site. Maar als ik bij de Campina-vergadering zit, doet niemand zijn mond open. Als een collega-melkveehouder een poging doet om ieders belangen te behartigen, steun die dan ook als zaal eens een keer. Door bijvoorbeeld maar een simpel aplaus. Maar nu zitten de meeste veehouders gezapig het jaarlijks terugkerende excuus voor de lage melkprijs weer aan te horen. 95% van de boeren zit erbij en kijkt ernaar! En bijna altijd geldt: je krijgt wat je verdient............ In dit geval kunt u dat zelf in vullen.

 • no-profile-image

  Kuijpers

  Zoals meneer/mevrouw hieronder ben ik het ook in grote lijnen met Sjorske eens.
  Ik heb in 2007 en 2008 flink geinvesteerd in aflossingen en reservering i.p.v. een stal die in 2015 pas gevuld met dieren. Verder is er geld gegaan richting optimalisering i.p.v. vergroting.
  Ik kan deze melkprijs dan ook wel een paar maandjes hebben. Dat zal ook wel gebeuren. Maar ik zie in mijn glazen bol ook weer betere tijden aan de horizon.
  Misschien deze zomer al, de zuivelprijs is gekoppeld aan de graanprijs, en die begint nu al te stijgen. Tevens zijn er toch enkele grootmachten (Australie) en grootmachten in spe (Argentinie en Brazielie) die kampen met droogte en hun productie wederom niet halen.
  Wen maar aan de situatie die onze collega varkens- kalveren- en kippen boeren al enkele jaren onder de knie hebben.

 • no-profile-image

  jantje

  Lekker makkelijk he Melkboer, Sieta de schuld geven !! FC is toch een cooperatie ??? Wen maar vast aan deze prijzen, heeft alles te maken met de "varkenscyclus". Wordt nog veel erger.............

 • no-profile-image

  LEEF GRAAG GOED.

  Hee Boertje die reserveerde, het is niet de bedoeling dat we na 1 redelijk jaar moeten reserveren voor vele magere jaren. De melk in de supermarkten is die dan ook zo hard gedaalt in magere tieden van de boer: NEE !!!! JE kan je hele leven wel voor elke fusie en dergelijk reserveren, Je doet je best maar Boertje die graag zijn hele leven gaat reserveren voor jan en alleman, erg sociaal, U stemt zeker wouter bos??

 • no-profile-image

  boerke

  Heeft de cooperatie nu het monopolie bij de inkoop? Nou daar wordt het dan niet beter van!

 • no-profile-image

  ms Steen

  De nederlandse boeren moeten eens goed in actie komen en dan ook allemaal! Niet een paar boertjes die melk laten weglopen, maar gewoon met z'n allen de snelwegen blokkeren zoals in frankrijk oid! Veel boeren gaan kapot door die lage prijzen! Het boeren moet nog wel leuk blijven en voor boeren met een gezin is het met deze prijzen heel moeilijk rondkomen! BOEREN LAAT EENS WAT VAN JULLIE HOREN!!

 • no-profile-image

  drent

  Appels met peren vergelijken kan ik ook.Dieren zijn geen mensen.Denk maar niet dat de beer medelijden heeft met de mens als de beer de baas was.hahaha droom maar verder kalf kees

 • no-profile-image

  De Jong

  Nu de melkboeren van Friesland Campina 40% minder melkgeld krijgen,zou ik voorstellen dat al het personeel 10% minderloon krijgen.

 • no-profile-image

  Klaas

  Cooperaties weten al jarenlang een goed excuus te bedenken voor een lage melkprijs: reorganisatiekosten, dollar te laag of te hoog, afbouwen van exportsubsidies, vraaguitval en nu weer de kredietcrisis, maar op "lange" termijn komt alles goed en kunnen we fusiekosten terug verdienen.

 • no-profile-image

  Renske

  Nu zijn ze het samen goed eens, de prijs beetje bij beetje omlaag. De boeren hebben ze nu in de tang, dat denken ze, nu kan hun ware gezicht boven komen. Niemand in de vergadering geeft tegen gas, behalve een enkele vrouw. Ja veel mannen zijn een stelletje suffers, zeker geen ondernemers! Wie het nu nog niet door heeft hoe de wereld in elkaar zit, moet maar dircet op houden met boeren. Of heb je afgelopen zondag ZEMBLA op de tv gezien! Hoe omdernemers kapot ge maakt worden! Doe je ogen is open!!!

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  Arjan

  Wat een kletspraat van velen. De melkprijs is inderdaad niet goed te noemen maar dit was wel te verwachten. De opmerking dat de cooperaties te veel macht hebben !!! Dat ze te weinig betalen !! Dat er te weinig concurrentie is !!! Dat je niet naar een andere fabriek kunt !! Allemaal lulkoek.
  De cooperatie friesland campina is inderdaad machtiger door de fusie maar dit wilden we toch een sterke cooperatie die het op kan nemen tegen de retail. Dan te weinig betalen ik zou zeggen ga eens naar doc of kijk eens in het buitenland bv engeland daar gaan melkveehouders failliet omdat de zuivelmarkt zo versnipperd en concurrerend is dat men elkaar kapot maakt als melkfabriek en daarmee de melkveehouderij. d
  We weten allemaal dat een fusie veel geld kost. Deze fusie kost ons als melkveehouders veel geld. Maar over enkele jaren plukken we hier wel de vruchten van. En geloof je hier absoluut niet in dan kun je opstappen en inderdaad aan een andere fabriek gaan leveren. Je krijgt dan ook nog uittree geld toe. Kritiek en verbeteringen moet je voordragen aan het bestuur van friesland campina en hier heb je ook de mogelijkheid voor.

 • no-profile-image

  koetje

  en de kerstman woont op de noordpool!!

 • no-profile-image

  Boer

  De lage prijzen van de laatste tijd geven aan dat het tijd is om wakker te worden.De boerenmentaliteit is als ik op een vergadering zeur over de slechte melkprijs krijgen mijn colega's mischien de indruk dat ik krap bij kas zit,of dat het bij ons niet goed gaat.En omdat er bij ons geen vuiltje aan de lucht is houd ik de mond stijf dicht.Een tijdje terug schreef iemand dat de ondernemers al naar het buitenland zijn gegaan en dat de boeren zijn gebleven.Ik vind dat nogal overdreven.Er schrijven hier genoeg mensen die kunnen rekenen.De dames hieronder zijn daarvoor prima bewijs.Siem Jan zou er niet aan moeten denken om met een van die meiden onder het zelfde dak te leven,want dan had Siem in de tussentijd al een flink pak op de sotemieter gehad.Ga zo door dames.Als er ingeleverd moet worden hoeft het niet allemaal uit de zelfde hoek te komen.

 • no-profile-image

  meer

  Ik ben het wel eens in grote lijnen met Sjorske. In de varkens en kippen speelt deze situatie al veel langer af, goede jaren worden afgewisseld met slechte. Dit is een gegeven en daardoor reserveer je in goede jaren om slechte door te komen. Ik verbaas mij dat er nu al veel paniek is in de melkveesector. Hoe kan dit ?? Is er teveel verkeerd geinvesteerd in kostprijs verhogende zaken en te weinig gereserveerd ?? Is er afgelopen jaren wel genoeg gekeken naar de kostprijs, gezien iedereen wist dat er ook slechte jaren kunnen volgen ?? De komende jaren word deze 'varkenscyclus' voor melk alleen maar erger (oa wegvallen subsidies) en zullen de ondernemers van de boeren worden gescheiden........Dus let op je kostprijs en investeer in schaalvergroting. Stoppen is ook geen schande meer deze jaren en een bewuste ondernemerskeuze.

 • no-profile-image

  melkveeboer

  best janje,Ik zeg toch niks over de prijs alleen deze mevrouw gaf een paar maanden geleden nog aan dat de prijs omhoog gaat door melk niet te leveren! Voor mij is de prijs zo slecht nog niet zo hoef ik tenminste geen belasting te betalen. Ik heb al mijn res.ererve geld niet uitgegeven aan koop/lease melk of dure grond.

 • no-profile-image

  boer die

  Zo is het maar net, laat de melkprijs maar een paar jaar zo. Zullen we eens zien wat er met die zogenaamde ondernemers gebeurt die hun stallen verdubbeldehebben of veeeeel te dure grond hebben gekocht. Ik heb het ook gereserveerd en hoop in de slechte tijd toe te slaan voor de helft van het geld.

 • no-profile-image

  Oude Boer

  Arjan, je bent zeker nog jong. Fusies kosten de boeren inderdaad veel geld (geld dat ze heel goed zelf kunnen gebruiken), maar uit ondervinding weet ik als het aan vruchten plukken toekomt, er allang weer een nieuwe fusie op stapel staat. Dus tel uit je winst.

 • no-profile-image

  Veehouder

  Klopt Esther. De meeste mannen laten het aan de vrouwen over om de kastanjes uit het vuur te halen. Hebben dan tijd om over een door hen zelf veroorzaakte slechte melkprijs te zeuren.

 • no-profile-image

  Ton

  Marktmacht noemt men dit, dit zagen er velen niet aankomen! Hebben ze nu door waar die acties voor nodig waren. Boeren staan er alleen voor, de grote organisaties fuseren! De afstand en zeggenschap liggen mijlen ver weg. Het enigste wat je te zeggen hebt is, het lidmaatschap op zeggen en naar een ander gaan! Naar wie??? is dan de vraag. Als je bij de cooperatie wil moet je betalen, maar als je vertekt ????? is het moeilijk om je geld terug te krijgen! De concurentie is voor een groot deel weg! De cooperaties hebben de boeren in hun macht, wat er overblijft is voor de boer( de melkprijs).

 • no-profile-image

  Boerin

  Klopt Esther dit verschijnsel doet zich op alle vergaderingen voor waar boeren vertegenwoordigd zijn. In het openbaar wordt er niet geklaagd, maar de indruk gewekt dat andere het wel krap hebben maar hijzelf niet. Bestuurders van hun eigen cooperaties worden niet kritisch gevolgd, maar ze laten zich hun mooie praatjes graag aanleunen. Daarom zal het met de melkprijs ook nooit wat worden. Waarom zal de directie zich uitsloven hun loonsverhogingen en bonusssen gaan gewoon door, ondanks een steeds lagere melkprijs.

 • no-profile-image

  Paul

  Esther heeft gelijk. En dat terwijl Friesland-campina eigenlijk in plaats van marktvolger, marktleider zou moeten zijn. Dus : geen excuses meer, voor een lage melkprijs !!! Ga er eens een keertje voor.

 • no-profile-image

  Sjorske

  Wat een geleuter toch allemaal hieronder, een melkveehouder die zijn zaakjes een beetje voor elkaar heeft en leverde aan oa Friesland of Campina heeft 2007 en 2008 een top inkomen behaald. Voor 2009 ziet het er inderdaad wat somberder uit, zo zal dat voortaan gaan, marktwerking heet dat.
  We hebben al een vrouw die zich met de zuivel bemoeid, zij riep op om melk over het weiland te gaan sproeien toen de melkprijs nog best was... Sieta heet t mens geloof ik....

 • no-profile-image

  Frans

  De onderneming schrijft de prijsdaling toe aan de lagere prijzen die andere ondernemingen betalen voor boerderijmelk.................. Als een van de grootste zuivelcooperatie's nooit gehoord van eigen kracht?

 • no-profile-image

  melkveeboer

  Ik ben erg benieuwd wanneer er weer een keer een paar centen bij komt in de winkel word ie nog steeds niet goedkoper waar blijft dat geld toch! Word tijd voor staking en melk wegooien dan schiet de prijs omhoog of nie SIETA waar zit je nu met je grote mond jij wist hoe het moest! Jij kon ons vertellen dat ie dan omhoog ging die melkprijs!

Laad alle reacties (32)

Of registreer je om te kunnen reageren.