Home

Achtergrond 219 x bekeken

Friesland: 1.700 bedrijven kunnen fors uitbreiden

Circa 1.700 van de in totaal 5.500 landbouwbedrijven in Friesland kunnen in de toekomst uitbreiden, zonder al te nadelige effecten op het landschap.

Dat blijkt uit het onderzoek De Nije Pleats van de provincie Friesland. De provincie sluit megastallen niet uit. Het aantal boerenbedrijven zal de komende 10 jaar in Friesland volgens de onderzoekers afnemen tot ongeveer 4.000. Het betreft in 90 procent van de gevallen melkveehouders. De vrijkomende grond kan volgens provinciaal beleidsmaker Alex Visser in de meeste gevallen worden gebruikt voor schaalvergroting.

De onderzoekers verwachten dat 400 tot 800 bedrijven een schaalsprong gaan maken en ligboxstallen zullen aanleggen van 40 tot 50 meter breedte en 80 tot 100 meter lengte. De nieuwe stallen bieden naar schatting ruimte aan 250 tot 300 koeien, ”wat sommige organisaties megastallen noemen.”De provincie moet volgens het onderzoek rekening houden met nieuwe maatschappelijke wensen. Bij nieuwbouw zou daarom vaker verplaatsing moeten worden aangeboden via ruimte-voorruimte regelingen. Dit kan ook de verrommeling van het platteland tegengaan.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.