Home

Achtergrond

Fischer Boel: exportsubsidie zuivel tijdelijk én noodzakelijk

Het besluit van de Europese Commissie, vorige maand, om tijdelijk weer exportsubsidies in te voeren was noodzakelijk; anders zouden veel kleinere melkveebedrijven in kleinschalige landbouwgebieden het loodje hebben gelegd.

Dat zegt landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel in haar weblog, ter rechtvaardiging van de maatregel. De stroom aan kritiek op het besluit vindt Fischer Boel onterecht en soms 'compleet over de top'.

Critici hebben aangevoerd dat de herinvoering van exportrestituties het ongelijk bewijst van het eerdere besluit, bij de aanpassing van het landbouwbeleid tot 2013, om de zuivelquota te verruimen.

Bovendien heeft de EU in WTO-verband toegezegd per 2013 geen gebruik meer te zullen maken van exportrestituties. Fischer Boel zegt dat het jongste besluit daaraan niets afdoet en geen breuk betekent met het ingezette beleid. "Dit is een tijdelijke maatregel en betekent in geen geval een terugkeer naar de ‘bad old days’ van GLB-protectionisme."

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.