Home

Achtergrond 706 x bekeken 6 reacties

FAO: stop met ploegen

Boeren moeten wereldwijd stoppen met ploegen en andere intensieve grondbewerkingen.

Dat bevordert de duurzaamheid van de voedselproductie. Dat is nodig omdat de wereldbevolking groeit. Die boodschap verkondigde de wereldvoedselorganisatie FAO op een congres in de Indiase hoofdstad New Delhi. Volgens Shivaji Pandey, directeur van Plant Production and Protection Division van de FAO, heeft de wereld geen andere keuze dan over te stappen op een duurzame landbouw. "De vraag naar voedsel en veevoer groeit. We moeten de armoede terug dringen en onze natuurlijke bronnen beschermen."

De FAO pleit voor een minder intensieve landbouw. Pandey: "De intensivering van de landbouw heeft op veel plaatsen in de wereld geleid tot te veel ploegen, te veel bemesten, te veel irrigeren en een te groot gebruik van bestrijdingsmiddelen. Hiermee hebben we de grond, het water en de biodiversiteit benadeeld."

Dat remt de groei van de productiviteit in de landbouw. Volgens de FAO is de productiviteit sinds 1961 jaarlijks 2,3 procent gegroeid. "Tussen nu en 2030 daalt dat naar 1,5 procent. Daarna zakt de jaarlijkse groei naar 0,9 procent. In de ontwikkelde landen groeide de tarweproductie in 1980 nog 5 procent. In 2005 zakte de groei naar 2 procent."

De FAO stelt dat de gangbare intensieve landbouw heeft geleid tot schade aan het milieu, waardoor de productiviteit van de grond terug loopt. Pandey: "Terwijl de wereld de voedselproductie moet verdubbelen omdat in 2050 de wereldbevolking is gegroeid naar 9 miljard mensen."

Om het tij te keren pleit Pandey voor een duurzame landbouw. "We moeten streven naar permanente grondbedekking met gewassen en een bredere vruchtwisseling. Dat stimuleert de bodemgezondheid en daarmee ook de productiviteit en het verlaagt het verbruik van water en energie. Dit duurzame landbouwsysteem is ongeveer 25 jaar geleden geïntroduceerd en wordt nu al wereldwijd op zo’n 100 miljoen hectare landbouwgrond toegepast."

Vorig jaar pleitte het onderzoeksinstituut Alterra voor een meerjarig onderzoek in Nederland naar niet-kerende grondbewerkingen. Deze werkwijze wordt buiten de biologische landbouw nauwelijks toegepast in Nederland. In andere landen maakt het meer opgang, omdat het bodemleven beter behouden blijft zonder ploegen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  hobbes

  Raar, volgens mij pleite de FAO een jaar geleden nog voor intensiever gebruik van de grond, omdat anders de wereldbevolking niet gevoed kon worden. Nu moet er weer extensiever geproduceerd worden.

 • no-profile-image

  ploegen

  jullie moeten wel meer opbrengst van een hectare hebben, anders is die dikke dure ploeg niet te betalen. nu ligt het ploeg verhaal wel anders op klei als op zandgrond. bij de laatste is het veel minder van belang in mijn ogen. gewoon ff goed met de cultivator erdoor. betje mest erop en de mais wil sowiso wel groeien.

 • no-profile-image

  Veehouder

  hobbes je hebt het verhaal niet goed gelezen. fao heeft over stoppen met intensief grondbewerking, zoals ploegen. Extensiever grondbewerking is niet gelijk aan extensiever produceren.

 • no-profile-image

  ploegerd

  ja natuurlijk fao, ik en de generaties voor mij hebben voor de lol de kleigrond geploegd, omdat we het zo leuk vonden om 2 a 3 uur op een ha te werken en omdat we met plezier 18000 euro voor een 4 scharploeg uitgaven. En dit alles om minder te produceren. aan hogere kosten. slaap zacht fao. ik had jullie hoger geacht.

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  wel of niet ploegen zal de wereld voedselproduktie niet veranderen. Ploegen is een van de oudste landbouw bezigheden. Niet ploegen of minimale grondbewerking is gewoon een kostenplaatje

 • no-profile-image

  arme consumptieboer

  komt dat even mooi uit; hoeven we ook geen klic meldingen meer te doen!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.