Home

Achtergrond

Extreme droogte treft graan

Langdurige droogte brengt de oogst van granen en oliezaden in belangrijke graanteeltgebieden in gevaar.

De Chinese regering heeft voor het midden van het land de hoogste alarmfase ingesteld. Argentinië, dat ook de noodtoestand heeft afgekondigd, wacht mogelijk een nieuwe serie stakingen.

De Chinese noodtoestand is van kracht in de provincies Henan en Anhui en in de gebieden langs de Gele Rivier, aldus staatspersbureau Xinhua. De oogst op 10 miljoen hectare land is in gevaar. In grote delen van Noord- en Centraal-China valt tot 80 procent minder regen dan normaal.

Veterinair specialist Veronica Leong uit Hongkong vreest dat de droogte een positief effect heeft op de verspreiding van het voor mensen gevaarlijke vogelpestvirus H5N1. Door de droogte zijn vogels zwakker waardoor ze eerder besmet kunnen raken. Daarnaast zullen de vogels dichter bij de mensen en gehouden vogels komen in hun zoektocht naar drinkwater.

In Argentinië, één van de grootste exporteurs van granen en oliezaden, overwegen boerenleiders opnieuw stakingen af te kondigen. In sommige regio’s is volgens de graantermijnmarkt van Buenos Aires 40 tot 60 procent minder regen gevallen dan normaal.

”De maatregelen die de regering voor onze sector treft komen laat en zijn onvoldoende”, aldus boerenleider Mario Llambias tegenover persbureau Agra Europe. De overheid overweegt de export aan banden te leggen om prijzen in de hand te houden.

Lees ook Hoogste alarmfase in China om droogte

Of registreer je om te kunnen reageren.