Home

Achtergrond

Extra Nederlands Europarlementslid stopt ermee

Het 'extra' Nederlandse Europarlementslid stopt ermee. Het gaat om de Nederlander Willem Schuth, die in het Europees Parlement al bijna vijf jaar uitkomt voor een ander land, namelijk Duitsland.

De 54-jarige Schuth stelt zich in juni niet herkiesbaar wegens familieproblemen.

Schuth, geboren in Assen, verhuisde in 1979 naar Duitsland om te werken in de Nederlandse legerplaats Seedorf. Hij legde goed contact met de bevolking, richtte er een VVV op en werd in 1996 als VVD'er gevraagd voor het regiobestuur van de liberale FDP.

"Zeer onverwacht vroeg de partij mij lijsttrekker te worden voor het Europees Parlement. Een Nederlander op een Duitse lijst: dat vond men spannend'', verklaart Schuth.

Zijn verkiezing namens een ander land is zeer uitzonderlijk. Naast Schuth zijn er onder de bijna achthonderd Europarlementsleden maar twee die uitkomen voor een ander land.

Inmiddels staat de Nederlander Derk-Jan Eppink in juni op de kandidatenlijst voor een Vlaamse partij. "Het zou veel vaker moeten gebeuren. Het is de Europese eenwording in praktijk'', vindt Schuth, die ook vol lof is over de vorming van het Duits-Nederlandse legerkorps.

Als parlementslid houdt hij zich bezig met landbouw en verkeer. "Maar het belangrijkste vind ik: hoe breng ik Europa dichter bij de mensen. De opkomst bij de Europese parlementsverkiezingen in 2004 was erg laag. Dat zal in juni helaas niet hoger zijn. Europa leeft niet. Men vindt Europa ver weg, geldverkwisting en overbodig.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.