Home

Achtergrond

Europese consultatieronde over AGF roept vragen op

De consultatieronde van de Europese Commissie over kwaliteit en productnormen roept veel vragen op bij de handel en teelt.

Verwacht wordt dat het zogenaamde Groenboek een dekmantel is voor mogelijk nieuwe geldstromen uit Brussel.

Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) is de consultatieronde uit de lucht komen vallen en het initiatief van zuidelijke lidstaten. Mogelijk houdt het verband met een sterkere nadruk op herkomst van product en kwaliteit en subsidiestromen hiervoor.

Ook de handel is verrast. "Het is een vreemde discussie dat eerst de handelsnormen voor een groot aantal producten wordt afgeschaft en vervolgens dit. Hier steekt meer achter", zei FrugiVenta-directeur Willem Baljeu op de sectorcommissievergadering groente en fruit.

Het PT stelt geen voorstander te zijn van gedetailleerde regelgeving. Zo is men niet voor bepaling van strikte definities voor aanduidingen als 'boerenrecept'. Het PT wil niet dat lidstaten internationale handelsnormen verplicht gaan stellen voor net-afgeschafte EU-normen.

Of registreer je om te kunnen reageren.