Home

Achtergrond 235 x bekeken 2 reacties

Europarlement tevreden over eerste jaar Kosovo

Het gaat goed met Kosovo, het land dat over twee weken een jaar bestaat.

Dat is mede te danken aan de EU-missie van 1900 Europeanen die sinds december succesvol de douane, politie en rechtbanken is komen versterken.

Het Europees Parlement stemt donderdag in met een rapport daartoe van Joost Lagendijk (GroenLinks), zo bleek woensdag bij een debat. Lagendijk is gespecialiseerd in Kosovo.

Kosovo scheidde zich 17 februari vorig jaar af van Servië. Dat gebeurde tot groot ongenoegen van Servië en van de Serven in Kosovo. "Het grootste gevaar was dat het land uit elkaar zou vallen: het noorden voor de Serven en het zuiden het Albanese deel. Sommigen vreesden een bloedbad. Dat doet zich gelukkig niet voor.''

De Europese Unie nam het toezicht op Kosovo over van de Verenigde Naties. De EU stuurde daarop de grootste civiele macht die het ooit vormde. "Het lijkt te werken'', oordeelt Lagendijk over de zogeheten EU-missie EULEX. "Grensposten zijn weer bemand, de achterstand in rechtspraak begint te slinken. Ik hoop dat de trend zich voortzet en dat Servië niet tegenwerkt.'' Lagendijk adviseert de regering nu voortvarend werk te maken van privatisering van het vliegveld, de post en energiebedrijven.

Kosovo is tot dusver slechts erkend door circa vijftig van de honderdvijftig landen in de wereld. "Veel landen wachten op de uitkomst van de rechtszaak die Servië heeft aangespannen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag. Dat duurt pakweg drie jaar'', zegt Lagendijk. Hij verwacht dat het ook nog lang duurt voordat Kosovo toetreedt tot de EU.

In het Europarlement uitten sommige Europarlementsleden kritiek op de EU-missie van 1900 manschappen in Kosovo. ,,Demonstratief machtsvertoon'', oordeelde Erik Meijer van de Socialistische Partij. "De EU wil van Kosovo kennelijk een protectoraat maken, zoals eerder is mislukt in Bosnië-Herzegovina.''

Vicepremier Alexandr Vondra van huidig EU-voorzitter Tsjechië zei dat de EU Kosovo blijft ondersteunen, zowel economisch als op andere manieren. "Dat is nodig voor de langetermijnstabiliteit van de hele Balkan.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ron

  Wat een schijnheilig gebeuren. Kosovo mag zich afsplitsen van Servie. Maar Serviers moeten dan wel weer in Kosovo blijven. Raar. Overal zijn de grenzen heilig, behalve in geval van Kosovo.

  Kosovo onafhankelijkheid is gewoon illegaal. Dat weet ook Joost Lagendijk. Maar ja...

  Trouwens, wanneer gaan Amerika en de EU Tibet, Taiwan en Koerdistan erkennen?
  Palestina? Baskenland?

 • no-profile-image

  SRB

  Ofniet zolang het in de voordeel is van de jooden mag alles
  vieze fliekkers

Of registreer je om te kunnen reageren.