Home

Achtergrond

Europarlement eist hardere aanpak fout hout

De bestrijding van illegaal importhout moet veel harder.

Het huidige voorstel van de Europese Commissie is te krakkemikkig, stellen Europarlementsleden van veel partijen vandaag voorafgaand aan een stemming in de Europarlementscommissie milieu dinsdag.

"Zo lek als een mandje'', vindt SP'ster Kartika Liotard. PvdA'ster Dorette Corbey: "Fors aanscherpen, anders werkt het niet.'' Eerder kraakte CDA'ster Corien Wortmann het plan al tot de grond af.

De Europese Commissie had voorgesteld dat houthandelaren meewerken aan een controle- en monitoringssysteem. Het plan bevat echter geen verbod op de import van illegaal gekapt hout.

Milieuorganisaties Greenpeace, Wereld Natuur Fonds (WNF) en Friends of the Earth vragen het Europarlement om het plan aan te scherpen. "Zoals het voorstel nu voorligt biedt het consumenten geen enkele garantie dat het hout legaal is en niet bijdraagt aan ontbossing'', aldus de organisaties.

Bijna een vijfde van al het hout dat de Europese Unie in 2006 binnenkwam, was illegaal gekapt. Rusland, Indonesië en China zijn de belangrijkste herkomstlanden, aldus een WNF-rapport vorig jaar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.