Home

Achtergrond 516 x bekeken

Erwinia wordt agressiever

De erwiniabacterie is de laatste jaren agressiever geworden. Besmette aardappelplanten worden daardoor vaker aangetast.

Dat blijkt uit onderzoek van Plant Research International, onderdeel van WUR. Onderzoeker Jan van der Wolf deed daar verslag van op de ledenvergadering in Baexem van de LLTB-vakgroep Akkerbouw. Volgens Van der Wolf zijn er drie soorten erwinia in Nederland. "Dat zijn Erwinia carotovora subsp. atroseptica, Erwinia chrysanthemi en Erwinia carotovora subsp. carotovora. Tot en met 2001 kwamen de drie soorten gelijk verdeeld voor in Nederland."

Na 2001 trad een verschuiving op. Van der Wolf: "In 2003 zijn alle aantastingen veroorzaakt door een nieuwe variant van Erwinia chrysanthemi, die nu Dickeya heet. In 2005 werd de meerderheid van de besmettingen veroorzaakt door deze Dickeya variant."

Dickeya heeft een hoger temperatuuroptimum dan de andere erwiniasoorten, stelt Van der Wolf. "Het is goed mogelijk dat door de opwarming van de aarde Dickeya zich hier beter kan handhaven."

Rotprobleem

Ook andere landen worstelen met de toenemende problemen veroorzaakt door Dickeya, zegt Van der Wolf. "De nieuwe variant van Dickeya is agressiever en tast bij hoge temperaturen besmette aardappelplanten sterker aan dan de andere erwiniasoorten."

Van der Wolf noemt erwinia een rotprobleem voor de aardappeltelers. "Introductie in het veld is nauwelijks te voorkomen. Latente besmettingen zijn moeilijk op te sporen in het veld. Er zijn geen bestrijdingsmiddelen tegen. De bacterie verspreidt zich snel via rottend aardappelweefsel. En de bacterie kent veel waardplanten zoals bloembollen, uien, kool, witlof en sierplanten."

Of registreer je om te kunnen reageren.