Home

Achtergrond 274 x bekeken

Energieproducerende Kas niet rendabel

De Energieproducerende Kas bespaart een tuinder energie, maar levert netto nog geen energie. Dat concluderen onderzoekers na een tweeëneenhalfjarige praktijkproef in de kas van potplantteler Stef Huisman uit het Gelderse Huissen.

Volgens Feije de Zwart van Wageningen UR Glastuinbouw bespaarde Huisman de afgelopen twee en een half jaar 35 procent energieverbruik en 15 procent energiekosten ten opzichte van aardgasgebruik. Toch was de energie die nodig was voor het conditioneren van de kas en het opslaan van de in de zomer geoogste warmte groter dan de warmte die werd geleverd aan andere afdelingen van de kas. Huisman en de onderzoekers waren overwegend tevreden over de teeltomstandigheden en teeltresultaten.

In de Energieproducerende Kas wordt overtollige warmte in de zomer opgeslagen in een aquifer, een ondergrondse waterlaag. Met behulp van een warmtewisselaar wordt die warmte in de winter gebruikt om de kas te verwarmen. Volgens De Zwart is de kas economisch nog niet rendabel. ”Daarom is een wkk-installatie nodig. In zo’n model kan een kas wel netto energie produceren.”De Zwart denkt dat dit concept economisch wel haalbaar is. ”Fossiele brandstoffen raken op. Als warmte van gas duurder wordt dan elektriciteit, wordt dit het beste concept.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.