Home

Achtergrond

'Energie nooit meer echt goedkoop'

Energie wordt op termijn nooit meer echt goedkoop. Dit zei Jeroen van der Veer, bestuursvoorzitter van Shell, vandaag in het televisieprogramma Buitenhof.

,,Trendmatig wordt olie duurder. Wij verwachten op lange termijn vrij stevige energieprijzen'', zei Van der Veer. Volgens de topman stuwt de groei van de wereldbevolking op de lange duur de vraag naar energie, met een opdrijving van de prijzen als gevolg.

De topman zei verrast te zijn door de snelle stijging van de olieprijs vorig jaar. Op het hoogtepunt in juli kostte een vat ruwe olie bijna 150 dollar. Een vat kost inmiddels minder dan 40 dollar. Van der Veer merkte op dat de investeringen van Shell ook tegen deze olieprijs rendabel zijn.

De lage olieprijs heeft wel negatieve gevolgen voor de winning van olie uit oliezanden in Canada. Om een nieuwe investering in oliezanden rendabel te kunnen doen is volgens de topman een hogere olieprijs nodig.

Van der Veer sprak positief over de activiteiten in Rusland. Shell neemt voor 26 procent deel in een groot gasproject op het Oost-Russiche eiland Sachalin. Als Shell de kans zou krijgen deel te nemen in een ander soorgelijk project zou het bedrijf ,,daar
zeer serieus naar kijken'', aldus de topman.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.