Home

Achtergrond 227 x bekeken

Elfstedentochtwinnaar Angenent stopt met schaatsen

Henk Angenent, de winnaar van de laatste Elfstedentocht in 1997 en spruitteler, stopt als marathonschaatser.

De 41-jarige inwoner van Woubrugge staat vandaag voor de laatste keer op het ijs, bij het Nederlands marathonkampioenschap in Heerenveen. "Na twintig jaar te hebben meegedaan om de prijzen is het mooi geweest'', sprak Angenent.

Angenent maakte zijn debuut in 1989. In zijn lange carrière won hij onder meer de Essent Cup (1999), de wedstrijd over 200 kilometer op de Weissensee (2004) en de Elfstedentocht van 1997. Als langebaanschaatser werd het boegbeeld van de TNT-ploeg in 2002 Nederlands kampioen op de 10.000 meter en vestigde hij in 2004 een nieuw werelduurrecord. "Ik won misschien niet vaak, maar het waren voor mij wel altijd hele mooie overwinningen.''

Angenent besteedde lange tijd al zijn vrije uren aan paardrijden. Pas toen zijn paard werd geveld door chronische hoest, besloot hij zich te richten op het schaatsen. En niet zonder succes. In 1997 had de spruitjeskweker amper zijn oogst binnen of de Elfstedentocht diende zich aan. In de finale counterde hij de ontsnappingen van zijn medevluchters Erik Hulzebosch, Henk van Benthem, Piet Kleine en Bert Verduin. Terwijl iedereen dacht dat Angenent zijn beste krachten had verspeeld, was hij toch de rapste in de eindsprint.

De dag waarop Angenent historie schreef, was de mooiste van zijn leven. ''En dat zal voor mij ook altijd zo blijven'', vertelde hij recentelijk. ''Een miljoen mensen stond langs de kant en meer dan 9 miljoen tv-kijkers hebben me zien winnen. Dat is en blijft uniek.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.