Home

Achtergrond 1 reactie

Edeka wil contracten met telers sluiten

De grootste Duitse supermarktketen Edeka roept de telers op samen te werken in contractteeltverband.

Volgens de keten is het de beste manier om efficiënt te telen om vraag en aanbod optimaal af te stemmen.Dat zei Gerd Schambach, lid van de raad van bestuur van Edeka bij de opening van Fruit Logistica in Berlijn. Hij deed de oproep aan de teelt zich op de beurs te melden bij Edeka om de mogelijkheden van samenwerking in contractteelt te onderzoeken. “Contractteelt is geen losse flodder, maar is de juiste weg voor de gehele keten. Het moet in grotere mate de basis worden in zakelijke betrekkingen.”

Contractteelt is volgens Schambach de beste manier om de balans tussen vraag en aanbod terug te brengen. Dat kan de waardecreatie in de keten verbeteren, denkt hij. Overaanbod kan voorkomen worden, zodat prijsdruk minder bij telers wordt neergelegd. Wat de rol is van de handel in de door Edeka voorgestelde keten is niet duidelijk.

Edeka heeft de afgelopen jaren ervaring opgedaan met de directe relaties met de telers. De keten heeft zo beter grip op het middelengebruik van telers. In 1997 begon Edeka met het direct afnemen van citrusfruit uit Spanje. Ook in eigen land laat Edeka al biologische peen verbouwen.

Edeka koopt jaarlijks voor meer dan 1,5 miljard euro aan groente en fruit in en distribueert 1,6 miljoen ton door Duitsland. De keten hanteert extra strenge eisen voor residuen van bestrijdingsmiddelen en verzamelt extra tests op deze waardes. De keten verwacht daardoor meer inzicht te krijgen in seizoens- en klimaatinvloeden op residugehaltes. Deze kennis wil Edeka inzetten bij contractteelt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Karel

    Elke primaire producent is het met meneer Edeka eens.
    Als de winstopslag eerlijk wordt verdeeld met ook de primaire producent, dan is deze daar echt voor te porren.
    Voor een normale prijs waarvoor de teler kan produceren, krijgt Edeka voldoende agrarisch produkt aangekocht om de schappen vol te leggen. Lukt dat in Duitsland niet, dan kom maar naar Nederland. Voor een eerlijke prijs zijn er zeer goede telers die hun diensten en produkten aanbieden aan meneer Edeka.

Of registreer je om te kunnen reageren.