Home

Achtergrond

EU wil sterkere band met oostelijke buren

De EU wil haar band met oostelijke buurlanden, zoals Georgië, Oekraïne en Armenië, versterken.

De ministers van Buitenlandse Zaken zijn het daarover in beginsel eens, bleek maandag. Tijdens een top in Praag op 7 mei moeten de knopen worden doorgehakt. Huidig EU-voorzitter Tsjechië hecht veel waarde aan een betere betrekking tussen de EU en haar oostelijke buren. Sommige lidstaten zouden ook Turkije en Rusland bij de samenwerking willen betrekken.

Het oostelijk partnerschap moet volgens staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) gezien worden als een alternatief voor het EU-lidmaatschap. Hoewel de betreffende landen geografisch in Europa liggen, is toetreding tot de EU vooralsnog een theoretische mogelijkheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.