Home

Achtergrond 201 x bekeken

EU-top bereikt akkoord over financiële sector

Op de EU-top in Berliijn is vandaag overeenstemming bereikt over concrete stappen voor strenger toezicht op de financiële markten. Vooral het speculeren van de hedgefonds en de ratingbureaus die kredietwaardigheid beoordelen, zullen scherper in de gaten worden gehouden door de overheden.

Ook willen de economisch belangrijkste landen in de EU gedecideerder optreden tegen belastingvlucht. Tegen landen die niet helpen bij het opsporen van belastingontduiking, moeten sancties worden overwogen.

Daarnaast worden bonussen aan managers op de korrel genomen, die nu nog geregeld worden toegekend op basis van winst op de korte termijn. Er moeten nieuwe, transparante beloningssystemen komen die afhankelijk zijn van resultaten op de lange termijn.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei tijdens een persconferentie na afloop van de top: ,,Wij hebben te maken met een buitengewone internationale crisis, zoals wij al decennia niet hebben gezien, wat betreft de financiële markten en de wereldwijde economie. Wij geloven dat zo'n crisis alleen gezamenlijk kan worden opgelost.''

De Europese leiders willen volgens de Britse premier Gordon Brown 500 miljard dollar vrijmaken voor internationale financiële instellingen als het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.