Home

Achtergrond 252 x bekeken

EU: nieuwe Amerikaanse Farm Bill is stap achteruit

De Farm Bill van 2008, de nieuwe Amerikaanse wet voor landbouwsteun, is handelsverstorend en in wezen een verslechtering ten opzichte van de Farm Bill uit 1996.

Dat stelt het landbouwdepartement van de Europese Commissie (DG Agri) in een beoordeling van de nieuwe Farm Bill. De nieuwe wet introduceert twee nieuwe vormen van inkomenssteun, het Average Crop Election Programme (Acre) en steun bij calamiteiten. Beide kunnen worden geclassificeerd als handelsverstorend (gele box) volgens de definities van het wereldhandelsoverleg, aldus de studie.

De Acre-steun is gebaseerd op het (hoge) prijsniveau van de laatste twee jaar. Dat betekent dat de steun fors toeneemt als de prijzen inzakken. Wat dat betreft herhaalt zich het manco van de vorige Farm Bill, die ook tot stand kwam in een tijd van hoogconjunctuur.

DG Agri schat de Acre-uitgaven in 2009 op meer dan 10 miljard dollar, bij een prijsniveau van 2006. De Acre-steun is gekoppeld aan specifieke geteelde gewassen (niet aan hectares sec). De voorgestelde plafonds aan de steun voor tarwe, sojabonen en mais kunnen snel worden doorbroken, aldus DG Agri.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.