Home

Achtergrond

EU-landen ruziën over extra energie-investeringen

De EU-landen hebben grote moeite met een voorstel van de Europese Commissie om 5 miljard euro extra te steken in nieuwe projecten voor energie en internet. De lidstaten hekelen de manier waarop de commissie die wil financieren en zijn het ook niet eens over de verdeling van het geld.

Het commissievoorstel maakt deel uit van het economische herstelplan van de EU, waarover de regeringsleiders het in december eens werden. Toen was al duidelijk dat over de financiering van de energieprojecten het laatste woord nog niet was gezegd.

De Europese Commissie wilde de projecten betalen uit geld dat in voorgaande jaren is overgebleven op de EU-begroting, maar dat plan vonden de lidstaten boekhoudkundig een gruwel. Een nieuw voorstel waarmee de commissie deze week kwam om financiële buffers op de nieuwe EU-begroting aan te spreken, kan evenmin op instemming rekenen. De EU-bewindslieden van Buitenlandse Zaken bespreken de kwestie maandag, maar ook dan wordt geen akkoord verwacht.

In haar nieuwe voorstel heeft de Europese Commissie projecten opgenomen die de EU minder afhankelijk moeten maken van Russisch gas, zoals een pijplijn tussen Libië en Italië.

Voor Nederland staan er ook twee projecten op het lijstje. Zo zou er 200 miljoen beschikbaar komen voor ondergrondse CO2-opslag. Ook zou Nederland, samen met andere landen, geld krijgen voor een netwerk van stroomkabels in de Noordzee.

Bij alle projecten gaat het om medefinanciering: de EU neemt een deel van de kosten voor haar rekening en de regeringen van lidstaten leggen de rest op tafel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.