Home

Achtergrond

ECB-stap zet wisselkoers euro onder druk

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft deze week de rente 0,5 procentpunt verlaagd tot 2 procent.

Hiermee komt de koers van de euro verder onder druk te staan. En dat terwijl in belangrijke exportbestemmingen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk voorlopig geen renteverlaging wordt verwacht. Dit is gunstig voor de export.

ECB-bestuurder Axel Weber heeft tegenover Duitse media verklaard verdere renteverlagingen te verwachten. De ondergrens is volgens Weber de rente die geldt voor interbancair verkeer van 1 procent. De bank hoopt dat voor die tijd het economische tij gekeerd is.

Een nog lagere rente zou de inflatie in de zestien landen die de euro voeren dan te nadelig kunnen beïnvloeden. De driemaands Euribor, vaak de basis voor hypotheekrente daalde bijna 3 procent tot 1,825 procent.

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet verklaarde geen andere keuze te hebben, aangezien de economische groei in de zogeheten eurozone in rap tempo vertraagt. De inflatie daalde ten opzichte van een jaar eerder met 1 procent, en geeft de ECB ruimte.

Het Britse pond zakte 1 procent in waarde. Een euro is nu 0,89 pond waard. De dollar daalde op weekbasis 0,6 procent. Wat met de dollar gebeurt is volgens valutahandelaren onduidelijk. Enerzijds gaan voor stimuleringsplannen dollars bijgedrukt worden, anderzijds kan de rente in de VS nauwelijks meer worden verlaagd.

De Oost-Europese munten daalden deze week licht in waarde. De markten zijn nu een stuk minder aantrekkelijk voor export. Ten opzichte van 2 januari verloor de Poolse zloty nu alweer 13 procent, evenals de Hongaarse florint. De Roemeense leu leverde 7 procent in en de Russische roebel 11,7 procent.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.