Home

Achtergrond 180 x bekeken

Duur mobiel bellen bij grens te voorkomen

Mensen in de grensstreek kunnen voorkomen dat ze onbedoeld op hoge kosten worden gejaagd bij mobiel bellen, schrijft staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) aan de Tweede Kamer.

De Kamerleden Jos Hessels (CDA) en Martijn van Dam (PvdA) hadden erop gewezen dat mensen in de buurt van de grens vaak ongewild automatisch op een buitenlands netwerk terechtkomen. Ze zijn daardoor duurder uit voor een binnenlands gesprek.

Volgens Heemskerk is dat te voorkomen door de automatische netwerkselectie in het toestel uit te zetten en dat in te stellen op de "eigen'' nationale telefoonmaatschappij. Bovendien beperken telefoonmaatschappijen nu zelf de nadelige gevolgen van onbedoeld "roamen''.

Volgens Heemskerk is het technisch onmogelijk om het bereik van een Nederlands netwerk precies bij de grens te laten eindigen en het bereik van een Belgisch of Duits netwerk precies daar te laten beginnen. Aandrang van de staatssecretaris en de Tweede Kamer heeft er wel toe geleid dat maatschappijen inspelen op dit probleem. Vodafone heeft laten weten binnenkort met een grensabonnement te komen en KPN heeft al een buurlandbundel geïntroduceerd.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.