Home

Achtergrond 3 reacties

Duitsland wil verbod genmais

Duitsland overweegt de commerciële teelt van genmais te verbieden. Het betreft de enige in de EU toegestane variant, MON810 van het Amerikaanse Monsanto. Dat heeft landbouwminister Ilse Aigner verklaard tegenover Berliner Zeitung.

Volgens Aigner brengt agrarische gentechniek de mens geen duidelijke voordelen. Juridisch is een verbod lastig, aldus Aigner, die het ministerie opdracht geeft te zoeken naar mogelijkheden.

De toelating van MON810 is overigens verlopen, waardoor landen de variant tijdelijk mogen verbieden. Thijs Etty, juridisch onderzoeker van de Vrije Universiteit, onderzocht eerder voor Greenpeace International de mogelijkheden van een verbod.

Het is volgens hem niet moeilijk te realiseren. ”Lidstaten van de EU mogen coëxistentiemaatregelen vrijwel geheel zelf invullen. Wanneer bijvoorbeeld isolatieafstanden of sterke aansprakelijkheidswetten worden aangenomen, wordt het voor bedrijven commercieel onaantrekkelijk gentech te telen.”

Normaliter moet een land aantonen dat een betreffende variant een gevaar is voor het milieu of de volksgezondheid. De Europese voedsel- en warenautoriteit, de Efsa, vindt hiervoor consequent geen bewijs. Politiek is het echter lastig een verbod tegen te gaan.
Het Duitse areaal van de variant groeide vorig jaar met 39 procent tot 3.173 hectare, aldus EuropaBio, de Europese brancheorganisatie voor biotechnologische bedrijven. Voor dit jaar is het aantal aanvragen gedaald.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Patrick

  Eem mooie stukje op, http://amerika.blog.nl/algemeen/2009/03/01/obama-is-op-stoom-maar-voor-hoe-lang Obama zegt, **Volgens de president hebben de lobbyisten van farmaceutische bedrijven het “veel te lang” voor het zeggen gehad. “Deze tijden zijn voorbij”, aldus Obama.**
  Dat moge dudielijk zijn, deze industrie is niet echt zichtbaar aanwezig maar ze zijn slechter als slecht, ook de mensen die er werken zijn door en door slecht, het laagste ethiek en moraal van de hele aardkloot.
  Het maakt ze niet uit, en vaak met een glimlach, om te testen op kinderen, of je er dood aan gaat maakt niet uit zolang je het maar koopt en gebruikt. De hele keten is afhankelijk en keihard verantwoordelijk, ook artsen en apothekers moet je niet ontzien.
  http://www.nrc.nl/opinie/article2159293.ece/Onderzoekers_die_afhankelijk_zijn_van_de_farmaceutische_industrie_ruiuml_neren_onze_gezondheid ***
  http://www.nrc.nl/wetenschap/article1752185.ece/Kinderen_aan_de_antidepressiva_%5B20_maart_2004%5D ***
  De Nederlandse regering heeft ook die instelling, het maakt zie niet uit of je kinderen ziek worden of als test object wordt gebruikt.
  Mensen die regeren en dit toestaan hebben geen gevoel, ze zijn ijs en ijskoud, en bezig met een oogje dicht te knijpen omdat hun het even niet uitkomt als cariere stap. En dat over de rug van mensenlevens.........

 • no-profile-image

  Patrick

  Een wijze uitspraak van een wijs persoon, Ilse Aigner, zij heeft de insights of wisdom.
  Een wijze vrouw die inziet en koetsert wat gekoesterd moet worden.
  Geloof me een mannelijk minister was allang over stag gegaan voor een gratis auto voor de criminele lobby van Monsanto.
  It is not allowed, it will not be allowed, and for a human point of view, it cannot be allowed.

 • no-profile-image

  Stella

  GO, Duitsland, GO. Go en ga het gevecht aan met werelds grootste massa-moordenaar Monsanto. Net als de PCB's, Agent Orange, Bovine, Round-Up en meer van de giftige produkten die Monsanto ons in het verleden heeft geleverd, zijn GMO's giftig. Niet gezond is zacht uitgedrukt! Ze zijn giftig !!

Of registreer je om te kunnen reageren.