Home

Achtergrond

Domeinen: pachters verzwegen quotumverkoop

De Dienst Domeinen van het ministerie van Financiën zegt dat pachters verzwegen hebben dat ze suikerquotum hebben verkocht.

Pachters zijn verplicht toestemming van een verpachter te vragen als ze quotum verkopen. In het ergste geval kan een verpachter de pacht opzeggen, als de pachter wanprestatie levert. Domeinen wil pachters achteraf de mogelijkheid geven de omissie te herstellen.

Een woordvoerder van de Dienst Domeinen zegt dat de staatsverpachter heeft gemerkt dat pachters geen melding hebben gemaakt van het vervreemden van hun suikerreferentie. Dat is de reden voor Domeinen Zuid geweest om aan alle pachters een brief te sturen met een claim op de helft van de vergoedingen voor zowel de vrijwillig ingeleverde quota als voor de generieke korting op het suikerquotum.

Deskundigen betwijfelen of de staat wel aanspraak kan maken op de helft van de gehele vergoeding. Suikercoöperatie Cosun stelt dat het in een aantal gevallen gecompliceerd is, omdat telers ook quotum op hun eigen grond hebben opgebouwd.

LTO Noord Flevoland gaat op korte termijn met Domeinen in Flevoland om de tafel.

Of registreer je om te kunnen reageren.