Home

Achtergrond 206 x bekeken

Domeinen claimt geld quotum

Domeinen wil de helft van de vergoeding, die pachters hebben gekregen voor vrijwillig ingeleverd suikerquotum en voor de generieke korting.

De regionale directie Zuid van Domeinen heeft de afgelopen weken zuidelijke bietentelers om een opgave gevraagd, met het verzoek binnen zeven dagen duidelijkheid te verschaffen.

De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie heeft de leden geadviseerd vooralsnog geen gehoor te geven aan de brief van Dienst Domeinen. De Bond van Landpachters en Hypotheekboeren BHLB adviseert de leden in elk geval aan te geven dat zij het betwisten dat Domeinen recht heeft op de vergoeding. Volgens coöperatie Cosun is het nog de vraag of een verpachter aanspraak kan maken op een deel van de compensatie. In een brief aan telers zegt Cosun dat juristen daar naar kijken.Voorzitter Jos van Maanen van de BLHB zegt dat de vergoeding voor de generieke of vrijwillige korting gezien moet worden als inkomenscompensatie voor de akkerbouwer. ”Maar inkomen mag Domeinen niet vorderen van de pachter”, aldus Van Maanen. Ook BLHB heeft de kwestie voorgelegd aan haar juristen.

Akkerbouwers zijn in 2008 geconfronteerd met een generieke korting op het suikerquotum. Daarnaast heeft een aantal akkerbouwers vrijwillig quoutm ingeleverd.Voor het ingeleverde quotum is door het ministerie van landbouw en de suikercoöperatie een vergoeding gegeven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.