Home

Achtergrond

Dollar en grondstof sturen aandelen naar beneden

De prijzen van graan en oliezaden en stijgende dollarkoers eisten afgelopen week hun tol. De afgelopen beursweek kende weinig winnaars en veel verliezers.

Negentien van de 25 bedrijven in de AgD-index verloren terrein. Belangrijkste winnaar was het Duitse Südzucker, wiens bio-ethanol en ingrediëntendivisies profiteerden van gedaalde grondstofprijzen. Mechanisatiebedrijf Case New Holland (CNH) verloor op weekbasis 11,4 procent. Het aandeel verloor tot woensdag ruim 22 procent, om daarna 11,76 procent te stijgen. De Amerikaanse president Barack Obama verklaarde die dag dat de grootste investeringen in infrastructurele projecten sinds de jaren 50 voor de deur staan. CNH draagt in de AgD-index de rode lantaarn. Op jaarbasis verloor het aandeel 45,2 procent. Volgende week maakt concurrent John Deere, dat een redelijk stabiel koersverloop kent, zijn resultaten bekend.

Vleesverwerker Smithfield Foods verloor ondanks lagere voerkosten sinds vorige week donderdag 13,3 procent. De afwaardering heeft mogelijk te maken met de toestemming die het ministerie van justitie verleende voor de overname van rundvleesactiviteiten door het Braziliaanse JBS. Tevens blijven zorgen bestaan over de kredietpositie.

Kraft Foods verloor in de aanloop naar de publicatie van kwartaalcijfers fors terrein. Terecht, zoals vandaag bleek, want het voedingsmiddelenconcern uit Illinois zag de winst met 73 procent dalen. De winstverwachting voor dit jaar is negatief bijgesteld. Kraft Foods lijdt tevens onder verwachtingen dat de dollar meer waard wordt, wat Amerikaanse producten elders duurder maakt. Anders dan Kraft Foods zag Unilever de winst stijgen, al waagde het concern zich niet aan een winstverwachting voor de komende maanden. Bunge en ADM verloren circa 9 procent door lagere prijzen voor graan en oliezaden, en een stijgende dollarkoers.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.