Home

Achtergrond 3 reacties

'Deflector wordt verplicht'

De toepassing van een deflector op pneumatische zaaimachines zal ook in Nederland op korte termijn verplicht worden.

Dat verwacht cropmanager Jan Bongers van Bayer CropScience, producent van gewasbeschermingsmiddelen. In Duitsland is een deflector al verplicht bij het zaaien van maiszaad dat is behandeld met een insecticide. Een deflector is een slang die de uitgaande lucht van de zaaimachine naar de grond leidt, zodat insecticide dat loslaat van het zaad niet ver weg waait.

Duitsland verbood vorig jaar het gebruik van insecticiden op maiszaad omdat de bijen er schade van hebben. Inmiddels mag het insecticide Mesurol weer worden gebruikt voor maiszaad. Bongers: "Behalve de deflector is het ook verplicht om het zaad te voorzien van plakmiddelen om te voorkomen dat Mesurol loslaat tijdens het zaaien."

Bayer CropScience heeft contact gezocht met de loonwerkersorganisatie Cumela, zegt Bongers. "In Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk is een deflector verplicht. Wij verwachten dat zo’n verplichting op korte termijn ook in andere Europese landen wordt ingevoerd. Daarom raden we loonwerkers en fabrikanten aan bij nieuwe zaaimachines daar al rekening mee te houden."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  niek memelink

  waarom moet dat

 • no-profile-image

  vinzendt

  Nou onder het mom van het milieu dunkt mij.... Pfff je moet er maar opkomen, kan er tot zover eigenlijks alleen maar om lachen, totdat de rekening komt van het opbouwen van een 'deflector'.... ;-)

 • no-profile-image

  Bayer CropScience

  De Duitse overheid heeft vastgesteld dat bijensterfte die vorig jaar optrad in delen van Duitsland veroorzaakt is door drift van stof, afkomstig van het zaaien van maïs. Deze drift van stof blijkt te zijn ontstaan door slechte kwaliteit zaad ontsmetting (o.a. zonder plakmiddel) in combinatie met het gebruik van types pneumatische zaaimachines die hun overtollige lucht naar boven blazen. Daarom heeft de Duitse overheid als voorwaarde voor het geven van een nieuwe toelating voor Mesurol hoge kwaliteitseisen gesteld aan de zaadontsmetting en heeft het deflectoren verplicht gesteld op zaaimachines waar de lucht nu naar boven wordt geblazen. Deze eisen zullen gelden voor in ieder geval alle insecticides. Zonder deze maatregelen, zal zaadontsmetting niet meer mogelijk zijn!!

Of registreer je om te kunnen reageren.