Home

Achtergrond 1 reactie

De Meer-boeren willen rol in noodplannen Schiphol

Boeren moeten directer worden betrokken bij noodplannen voor vliegtuigcrashes bij Schiphol.

Dat vinden belangenorganisatie De Meer-boeren en LTO Noord, die erop wijzen dat de kans dat een toestel neerstort op boerenland groot is.

Woensdag stortte een Boeing 737-800 van Turkish Airlines neer in een akker bij Zwanenburg. Daarbij kwamen negen mensen om. Al snel bleek dat hulpdiensten niet over de zompige akkers bij het toestel konden komen.

Traumatisch

Boer Maurits Rip (47) werd gevraagd met trekker en wagen te hulp te schieten. De politie koos voor zijn voertuig omdat op de karren van andere boeren de slachtoffers te duidelijk zichtbaar zouden zijn voor omstanders.

Een traumatische ervaring voor Rip. Zijn eerste lading betrof twee zwaargewonde passagiers, waarvan één met een traumahelikopter werd weggebracht. ”Dit heeft een grote impact. Ik hoopt dat de brandweer zelf materieel aanschaft of een telefoon- en materiaallijst opstelt zodat snel duidelijk is welke boeren in welke hulpvraag kunnen voorzien.”

Bestuurder Flip Blom van de LTO Noord-vakgroep Akkerbouw wil een overlegplatform op poten zetten, waarin Schiphol en boeren samen afspraken maken.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    boer

    zijn de boeren nu wel ergens goed voor ??

Of registreer je om te kunnen reageren.