Home

Achtergrond

De Blogger van Oranje laat van zich horen

Prins Willem-Alexander, die vandaag naar de Zuidpool gaat, is begonnen met zijn reisverslag op het internet. Hij blogt via de site van het Koninklijk Huis (www.koninklijkhuis.nl).

Donderdag was hij, met prinses Máxima en wetenschapsminister Ronald Plasterk, nog in Torres del Paine Nationale Park in het zuiden van Chili. "Alhoewel het niet mijn bedoeling is een toeristisch reisverslag te schrijven maar mij te concentreren op nut en noodzaak van arctisch en glaciaal onderzoek, waar mogelijk gerelateerd aan de consequenties voor Nederland, kan ik het toch niet nalaten dit park aan te raden!'', aldus de Blogger van Oranje.

"Na een vlucht van een klein half uur - met veel dank aan de Chileense luchtmacht! - landden wij vlak naast de hooggelegen Tyndall gletsjer, één van de uitlopers van het Zuid-Patagonisch ijspak. Na Antarctica en Groenland is dit de derde grootste ijsmassa ter wereld. Zoals 80 procent van alle gletsjers trekt ook de Tyndall gletsjer zich in hoog tempo terug en in het rotsbed waar tot voor kort de gletsjer op rustte zijn unieke skeletten van ichtyosaurussen gevonden'', schrijft de troonopvolger.

Prins en prinses kreeg met een nadeeltje te maken, maar dat bleek zoals een wijs man al eens aangaf ook weer een voordeeltje: "Nu volgt - veel sneller dan oorspronkelijk verwacht - deel twee van onze reis en nemen wij afscheid van onze Chileense gastvrouwen en -heren, om onze reis te vervolgen in handen van BAS, the British Antarctic Survey, die onze vlucht naar Rothera Station en ons programma daar zullen verzorgen.

Aangezien het weer de allesbepalende factor is voor reizen van en naar Antarctica, hebben wij zojuist gehoord dat ons vertrek nu om 01.30 uur gepland staat in plaats van het oorspronkelijke zeer geciviliseerde tijdstip van 10.00 uur. Het geeft ons wel ruim 8 uur extra, dus uiteindelijk zeer de moeite waard. Tot morgen vanaf Rothera!!''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.