Home

Achtergrond 1 reactie

Darwinjaar in Leiden geopend

Het is vandaag precies 200 jaar geleden dat Charles Darwin, de man van de evolutieleer, werd geboren.

Het Darwin-jaar wordt vandaag in het museum Naturalis in Leiden geopend, door Robbert Dijkgraaf president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Op 24 november is het bovendien 150 jaar geleden dat Darwin, die gefascineerd werd door de natuur, zijn geruchtmakende boek On the Origin of Species publiceerde.

Zijn werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De evolutietheorie zet de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats daarboven. Tegenwoordig vormt Darwins evolutietheorie de basis van alle biologische kennis.

Het debat dat nu al anderhalve eeuw wordt gevoerd, kreeg de afgelopen week in Nederland een verrassende wending. De EO, die met overtuiging heeft volgehouden dat God de wereld in zes dagen heeft geschapen, nam afstand van haar boegbeeld Andries Knevel die liet weten daarin niet meer te geloven.

Ook elders in Nederland en de rest van de wereld wordt het debat over Darwin (1809-1882) gevoerd. De Brit had arts of dominee moeten worden maar zorgde als natuurwetenschapper voor een omwenteling in het denken. Met zijn theorie ondergroef Darwin het eeuwenlang beleden scheppingsgeloof.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    Veehouder

    Bijbels schepping lezen zou ik zo zeggen. lees dan de evolutietheorie. Op basis van biologische ontwikkeling bewijst de evolutietheorie dat de Bijbel waar is. Alleen de wetenschappers weten dat nog niet, daar zijn de wetenschappers dan ook wetenschappers voor om aan alles te willen twijfelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.