Home

Achtergrond

Damherten afschieten in duinstreek mag

Damherten die veel schade veroorzaken bij bollenkwekers in Het Langeveld, nabij Noordwijk, mogen worden afgeschoten.

Dat hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland besloten. Regelmatig ontsnappen er damherten van het terrein van het Amsterdamse Duinwaterleidingbedrijf Waternet. Dit terrein ligt voor een deel op Zuid-Hollands grondgebied nabij de duin- en bollenstreek. De damherten richten aanzienlijke schade aan op de bollenvelden, waardoor de bollentelers worden gedupeerd.

Er wordt gewerkt aan tijdelijk schrikdraad en aan het plaatsen van een hek rond het waterwingebied, maar de aanleg begint pas in mei. GS is het er mee eens dat dat te lang duurt en heeft een ontheffing verleend aan de faunabeheereenheid Zuid-Holland. Dit betekent dat er vanaf een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang buiten het duinwatergebied op de damherten mag worden geschoten ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.