Home

Achtergrond

DSM slaagt niet in verkoop onderdeel

Chemieconcern DSM is er niet in geslaagd een onderdeel te verkopen aan de Amerikaanse investeerder Arsenal Capital Partners.

De beoogde transactie liep stuk op voorwaarden die de Europese Commissie er aan stelde. Dat heeft DSM vandaag bekendgemaakt.

DSM kondigde begin maart vorig jaar aan het onderdeel DSM Special Products te willen verkopen aan de Amerikanen. De verkoopsom is destijds niet bekendgemaakt. De Europese Commissie stelde een diepgaand onderzoek in en stemde vorige maand onder voorwaarden in met de plannen. DSM ging vandaag niet nader in op die voorwaarden.

Uit informatie op de website van de commissie blijkt dat Kroes pas akkoord ging, nadat Arsenal had toezegd zijn fabriek voor benzoëzuur in Estland te verkopen. Het bedrijf zou anders met de aankoop van het DSM-onderdeel een bijna-monopolie krijgen voor deze grondstof voor conserveringsmiddelen, weekmakers, farmaceutische producten en diervoeding.

Door de kredietcrisis is het echter moeilijk geworden om kopers te vinden. Mogelijk heeft dit de door Arsenal voorgenomen verkoop verhinderd, waarmee de aankoop van Special Products in het gedrang kwam.

DSM liet weten het afketsen van de transactie te betreuren en door te gaan met het verkoopproces van Special Products als onderdeel van de strategie Vision 2010. De jaaromzet van Special Products is circa 100 miljoen euro. Bij de fabrieken in Rotterdam en Sittard werken in totaal ongeveer 130 mensen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.