Home

Achtergrond 340 x bekeken 7 reacties

DOC-leden ondersteunen bestaande structuur

De extra rayonvergaderingen die ontevreden DOC-leden hadden aangevraagd, hebben voor hen niet het gewenste resultaat opgeleverd. Dit moet worden geconcludeerd na afloop van de laatste extra vergadering.

”Een ruime meerderheid toonde draagvlak voor de huidige structuur”, zegt directeur Jannes Oosterveld. Hij is naar eigen zeggen blij met de grote mate van betrokkenheid die de leden toonden voor de coöperatie.

In de voorbije twee weken zijn in acht van de negen rayons van coöperatie DOC extra vergaderingen gehouden op verzoek van coöperatieleden die ook lid zijn van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV). Deze leden meenden dat de structuur van coöperatie DOC niet deugt en dat de communicatie met de leden te wensen overlaat.

Deze punten werden in de rayonvergaderingen aan de orde gesteld, maar suggesties voor voorstellen om de coöperatiestructuur van DOC te veranderen, werden niet door de meerderheid van de leden niet ondersteund.

Coöperatiestructuur

Oosterveld: ”Bij de aankondiging van de acties door de NMV in Staphorst werd van alles gezegd over wat niet zou deugen bij DOC, maar uit de rayonvergaderingen is gebleken dat de leden zich daar niet in herkennen. Maar als de vraag er is bij een groep leden om verantwoording te geven over en een toelichting te geven op de werkwijze, dan doen we dat ook. Dat hebben we met de rayonvergaderingen getoond.”

Hoewel de coöperatiestructuur niet verandert, zijn er op de rayonvergaderingen wel enkele suggesties gedaan voor aanpassing of verbetering, vertelt de DOC-directeur. ”Daar komen we op terug bij de voorjaarsvergaderingen van de coöperatie.” In maart beginnen die vergaderingen. Dan worden ook de resultaten over 2008 gepresenteerd en toegelicht.

Oosterveld is blij dat de discussie over de structuur van de coöperatie nu gesloten kan worden. Hij weet dat door de discussie heen ook zorg speelt over de melkprijs, maar daar hebben boeren bij andere zuivelbedrijven ook last van en dat komt door de slechte marktsituatie, stelt hij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Jannes,gefeliciteerd man.

 • no-profile-image

  Boesje

  @Evert, is DOC op 1 januari 2010 nog zelfstandig?

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Ho,ho Boesje, ik bedoel het oprecht.
  Oosterveld ken ik al 40 jaar en evenals zijn voorganger van Willigenburg(dezelfde weg gevolgd)absoluut iemand die kennis van zaken heeft en erg betrokken is bij zijn boeren.Deze melkprijs zint hem ook niet.
  In 1997 had ik al in de gaten welk plan er in Nederland werd getrokken voor de zuivel.Er was en is in ieder geval geen plaats voor leveranciersverenigingen.
  Mijn naaste omgeving geloofde mij ook niet.
  In 2005 werd mij het vervoerscontract bij Leerdammer met een na nu blijkt onjuiste reden opgezegd.
  Evenals bovenstaande heren lagen mijn roots bij de Lyempf.Menig zweetdruppel heb ik daar gelaten.
  Dus ik bel Siep van de Valk,de direkteur van de Lyempf, voor vervangend vervoer.
  Hij gaf mij het advies om voor parco te gaan rijden.Gezien het bovenstaande had ik daar geen vertrouwen in.
  Weer een jaar later kocht plotseling een collega-vervoerder mijn RMO voor een zacht prijsje.Deze vervoerder reed hoofzakelijk al naar de Lyempf met melk van de Leerdammer.
  Toen ik het bericht las, dat de Lyempf zelf leveranciers zou aantrekken,werd mij de bedoeling duidelijk van deze collega.Hij wist meer als ik.
  Afijn het zuivelklimaat is weer behoorlijk opgeschud en als ik alles overzie in Nederland,dan denk ik dat wij een behoorlijke voorsprong hebben op het buitenland.
  Nu zal ik wel commentaar krijgen van; en de melkprijs dan?
  Het logo van Friesland-Campina zegt alles.

 • no-profile-image

  Boesje

  Ja, nie toegeven dat er toch wat veranderd.
  Hij kan zo de politiek in. Daar is ie misschien wel waardevol!!!

 • no-profile-image

  DOC-er

  Ja, erg betrokken.... Denk maar niet dat Jannes en consorten er zelf ook maar iets van vernemen, ik wel; 25,5 ct. incl btw en toeslag over januari op afrekening. Daar klappen boeren voor op extra rayonvergaderingen, we moeten elkaar vast houden roept de directeur. Ja met de mond kan ik ook wel betrokkenheid beleiden, ik heb liever dat ze zulke nietszeggende prietpraat voor zich houden!! Fantastische fabriek, waardeloze betaler..... Trouwens toen we 50ct. beurden kwam dat door de fantastische strategie van DOC!!, slechte prijs nu komt het door de markt?? Vreemd Jannes, wat is er met je strategie gebeurt??

 • no-profile-image

  boer

  nou nu hoop ik dat de nmv ophoud want anders verspelen we alles dus peter en sieta het is de beste actie om er mee te stoppen want kijk eens wat er de laatste tijd allemaal is onstaan door het jullie zo geprezen spot markt

 • no-profile-image

  Evert Uitslag

  Tja Boesje, dat weet ik natuurlijk ook niet.
  Wat ik wel weet dat er een beleid is in het totale zuivelgebeuren in Nederland.
  Dit weet ik op hetgene wat mij zelf als RMO-vervoerder(sinds 1936) is overkomen.
  Uitleggen kan en doe ik dus ook niet.
  Wanneer ik de voorwaarden lees van de NMa,dan mogen er ook afspraken worden gemaakt als dit in het algemeen belang is.Die afspraken zijn er duidelijk en worden voor mij nog weer eens bekrachtigd door de opheffing van de Parcomelk.
  Maar wanneer je de wereldzuivel eens overziet, zou de DOC dan niet passen in Friesland-Campina?
  Momenteel breng ik plaatzetmateriaal weg voor de buurman.Als het uitkomt gaat mijn vrouw mee en zij weet al wanneer ik in de buurt van Hoogeveen kom ik het niet kan laten om langs het immense complex van DOC te rijden.
  In mijn ogen absoluut een super fabriek.
  Dus wie weet.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.