Home

Achtergrond 11 reacties

'DDB misleidend met enquête over quotering'

De enquête die de Dutch Dairymen Board (DDB) heeft laten houden over de toekomst van de melkquotering is misleidend.

Dit stelt voorzitter Siem-jan Schenk van de LTO-vakgroep Melkveehouderij. Zijn bezwaar tegen de DDB-enquête is dat met de gestelde vragen wordt gesuggereerd dat de melkprijs op een redelijk peil kan worden gehouden door de productie in Europa te beheersen. "En dat klopt niet", zegt Schenk. "De melkproductie in Europa daalt, maar dat heeft niet het gewenste effect op de prijzen omdat de productie elders stijgt, met name in Amerika. Ook is de vraag op de wereldmarkt nog slecht."

Deze factoren spelen volgens Schenk een veel grotere rol dan maatregelen aan de aanbodkant op alleen Europees niveau. "Als het zou werken zoals de DDB het voorstelt, dan zou ik ook onmiddelijk voor de voorgestelde aanpak kiezen. Het gaat helaas anders en dan moeten we onszelf en anderen niet voor de gek houden."

Melkveehouders moeten zich volgens Schenk bovendien goed realiseren dat, als de DDB-plannen zouden werken, de melkproductie met liefst 10 procent zou moeten worden ingekrompen. Ook zou Nederland voor lief moeten nemen dat de export naar bestemmingen buiten de EU zou wegvallen.

Boeren zouden bovendien zelf de beurs moeten trekken voor het zo nodig uit de markt halen van overschotten. Blijkens de enquête voelt een meerderheid daar echter niets voor.

LTO meent dat er in de gegeven omstandigheden niets anders en beter opzit dan door te gaan om de ingeslagen weg en als melkveehouder te leren omgaan met liberalere marktomstandigheden.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  gb

  Als SJM nog wat verstand in zijn denkerwt had zitten dan beseft hij dat je met zijn "zienswijze"economische zelfmoord pleegt.

 • no-profile-image

  gerard vanhommerig

  Als er nou eens geen boerderij melk, rauwe melk, op de spot markt rond zweefde dan heeft deze ook geen negetieve invloed op de prijs vorming. Deze spotuurs hebben we mede te danken aan de ketel muziek van de N M V afgelopen zomer. Een ketting is net zo sterk als de zwakste schakel

 • no-profile-image

  Boesje

  De cooperaties DOC en FF halen varkenshouders van stal die ons moeten vertellen om toch maar zeker de stal vol te houden. Anders winnen we het nooit van die Amerikanen en Nieuw zeelanders.
  Melken jongens!!!!!!!!

 • no-profile-image

  goede boer

  Is het wel verstandig om de melkprijs afhankelijk te maken van een liberale wereldmarkt. Produceren voor binnenlandse én wereldmarkt betekend dat de melkprijs sterk afhankelijk wordt van de valutaschommelimgen op de geldmarkt. Een dure Euro ten opzichte van een zwakke US dollar zoals nu, heeft tot gevolg dat de melkproductie voor de wereldmarkt zich verplaatst naar het melkproducerende land met de laagste valutawaarde en in dit geval Amerika. Daarom verklaarbaar dat de melkproductie in Europe daalt en de melkproductie in Amerika stijgt. Gewoon een gevolg van de geldmarkt. En gezien de economische toestand van vandaag de dag, ziet het er naar uit dat de verhouding stabiele Euro en zwakke USdollar nog wel een jaarjte zo zal blijven. Waardoor de melkproductie in Europa, "op last van de geldmarkt", het komende jaar nog meer zal kunnen dalen. Misschien wel met 10%. Waarbij tegelijkertijd verwacht mag worden dat de melkprijs in Europa ook nog een jaartje extreem laag zal blijven. We mogen dan uiteindelijk enkel nog voor de Europese markt produceren. Omdat de Europese melkproductie voor de werelmarkt door de dure Euro uit de markt wordt geprijsd. Produceren onder liberale marktomstandigheden betekent hetzelfde als de melkprijs onderhevig maken aan de grillen van de valutaschommelingen op de geldmarkt. En zoals het er op de geldmarkt op en toegaat zal de Europese melkmarkt telkens weer in een richting worden geduwd die een tegendraads effect opleverd. Melkproduceren voor de wereldmarkt oké, maar dan graag wel met flankerend beleid om de valutaschommelimgen op te vangen. Lijkt me beter gewenst dan onder het juk van de geldmarkt het melkbedrijf met (veel) moeite af te stemmen op strikt liberale marktomstandigheden. Houd toch ook eens rekening met de geldmarkt wanneer er voor een liberale wereldmarkt gekozen wordt.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Als Siem Jan vindt dat wij op de wereldmarkt moeten concurreren met Amerika en Australië, moet hij nog een keer naar Gerda voor een paar procentjes meer! De opbrengstprijzen zullen hier dan nog wat verder dalen, en alleen de (besten) zullen hier dan overleven. Naar mijn mening moet je dan naar een kostprijs per liter melk van ongeveer 10 cent. Hieraan kan ik niet voldoen en ik denk met mij velen niet. Naar mijn mening gaan wij met het beleid van LTO een lijdensweg tegemoet waar veel boeren moeten stoppen, vergelijkbaar met de varkenshouderij. Dus ik zie liever een andere weg, dat is er een van minder (bulk) produceren en daarmee evenwicht in de markt. LTO doet veel goeds, maar zonder inkomen kun je daar als boer niks mee! Dus van mij een bedankbriefje naar Siem Jan!

 • no-profile-image

  Veehouder

  Als ik siem jan goed begrijp zegt hij volop melken want je moet toch failliet.Dan maar liever DDB aan het stuur.

 • no-profile-image

  Kalf Kees

  Levensverhaal van een kalfje: "Eindelijk daar zie ik dan het levenslicht ! Ik ben een kalfje en wil graag snel kunnen dartelen in de wei en meteen melk drinken aan mama's uiers. Maar wat is dat....??? een meneer die zich boer noemt haalt mij weg bij mijn mama!!! Wat zie ik ook een intens verdriet in de ogen van mijn mama!!!!!!! Ik word een kleine ruimte ingezet, die men 'eenlingbox' noemt, maar eigenlijk gewoon een veredelde kist is. Daar moet ik maar liefst 8 weken in verblijven!!! Maar ik ben een kalfje, een kind dat wil drinken bij zijn mama!! Ik krijg nu van die meneer die zich boer noemt een emmer met poedermelk....bah! Ik verlang naar mijn moeder!! Ik wil mama-melk zuigen aan haar uiers. En mijn mama verlangt naar mij..... Maar in de tussentijd wordt zij "gemolken" door die boerenmeneer. Maar eigenlijk is dat "melken" gewoon een ander woord voor melk stelen!!! En wat gebeurt er nou met die melk zie ik....????? Die wordt gedronken door............................... MENSEN!!! VOLWASSEN mensen nog wel !!!! MIJN mama melk !!!!!!!!!!!! Hallo stelletje dieven !!!!! dat is mijn mamamelk !!!! Voordat ik 3 weken oud ben word ik op transport gezet richting.............de dood..........ik word vermoord...................andere kinderen van mijn moeder hadden iets meer "geluk". Die mochten zowaar zelfs 6 maanden blijven leven.........Maar in die 6 maanden zagen ook zij mama nooit meer...... En mama moest al die tijd maar melk "geven" voor die mensen. Die mensen die al haar melk opdrinken en elke dag weer stelen zij haar melk die bestemd is voor haar kinderen, maar die mama noch haar melk nooit te zien en te drinken krijgen. Mijn arme mama....... als zij straks niet meer op tijd zwanger raakt of minder melk "geeft" wordt ook zij op transport gezet en vermoord....... En dat allemaal alleen maar omdat mensen zonodig melk willen drinken. Melk die zij allen gekregen hebben toen zij baby waren..... Want melk is voor baby's!!! Mama-mensen-melk is voor mensen baby's. En mama-koeien-melk is voor koeienbabys. Koemelk is voor ons kalfjes, maar mensen zijn hele slechte wezens doordat ons allemaal af te nemen, ons direct na de geboorte van onze moeders te scheiden en ons te vermoorden. De levensvreugde die ik had in mijn oogjes toen ik geboren werd, maakte snel plaats voor een gevoel van "was ik maar nooit geboren". Wat kunnen mensen een harteloze wezens zijn...... ==========Kalf Kees

 • no-profile-image

  dirk

  Wat ik mij afvraag is hoe lto er bij komt dat ddb misleid Volgens mij misleid lto de melkveehouders zelf want wat ze in het verleden gezegd hebben is niets van uitgekomen Oh ja de zuivel bonzen achter na lopen sterker nog er vooruit En dan de poll die ltnoord hanteerd hoe betrouwbaar is die want deze gaf aan dar 62,7 % tegen opheffing qoutum was over misleiding gesproken

 • no-profile-image

  dirk

  Misschien is het verstandig om als boerderij hierover een onderzoek te doen onafhangkelijk van lto [want dat is namelijk zo] en ook onafhangkelijk van de vakbonden en ddb Geheel onafhangkelijk Ook eens kijken waar de boerderij staat en niet zoals nu dit zo met een lto smaak te presenteren Want dat is niet objectief en onafhankelijk weekblad zoals boerderij op de voorpagina laat voorkomen maar dat is boerderij helemaal niet Dus redactie dit is een oproep aan u

 • no-profile-image

  Boer

  1000000 liter quotum x 25 cent = 250000 Euro inkomen Als je 10% van je quotum inleverd moet je dus 250000 : 900000 = 27.7 cent per liter krijgen om in inkomen gelijk te blijven. Als in de praktijk 10 procent ingeleverd wordt gaat de prijs weer over de 40 cent. en 40 cent x 900000 liter = 360000 Euro. Verklaar me voor gek Schenk maar is dat niet de kant die we op moeten ?

 • no-profile-image

  Boerin

  Kees kalf, wat sta jij ver van de werkelijkheid en de natuur af.
  De mens heeft altijd al dieren gehouden voor eigen consumptie en daar is niets mis mee. In de natuur eten de dieren elkaar ook op om in leven te blijven. En wat gebeurt er overal bij de mensen in huis? Alle huisdieren worden ook bij hun moeder weggehaald om bij de mensen te gaan wonen.
  Een beetje realistischer graag!

  Een boerin uit de natuur.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.