Home

Achtergrond

Cramer wil af van producten met giftige stoffen

In Nederland worden naar schatting achthonderd tot duizend giftige stoffen of combinaties daarvan verwerkt in producten.

Deze stoffen zijn niet toegestaan in de Europese Unie, omdat ze schadelijk zijn voor de mens of voor het milieu.

Dat blijkt uit een inventarisatie die minister Jacqueline Cramer (VROM) heeft laten uitvoeren naar biociden. In een brief aan de Tweede Kamer laat ze weten dat zeker 67 van deze stoffen zo giftig zijn dat de producten waarin ze gebruikt worden, snel van de markt moeten worden gehaald. Ze noemt de situatie in Nederland "niet rooskleurig.''

Uit de brief wordt niet duidelijk om welke producten het precies gaat waarin de verboden stoffen zijn toegepast. Het gaat vooral om conserveringsmiddelen, schoonmaakmiddelen en verf.

Het grootste deel daarvan hoeft wat Cramer betreft niet van de markt te worden gehaald. Die middelen zijn minder schadelijk. Wel moeten de producenten hiervoor binnen enkele maanden een toelating van de stof aanvragen. Van alle middelen zullen vervolgens de risico's worden ingeschat, waarna het ministerie de stof verbiedt of regels ervoor opstelt. Deze zomer moet er een lijst zijn met de middelen die zijn aangetroffen in bijvoorbeeld verf, pesticiden of bestrijdingsmiddelen.

Volgens een zegsman van het ministerie van VROM is er "geen enkele indicatie dat er levensgevaarlijke producten in de handel zijn. We hebben tot nu toe geen producten gevonden waarin de bewuste nog niet toegestane middelen zijn verwerkt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.